Varsler opptil 50 grader i California - samtidig snør det på Hardangervidda

- Kjør forsiktig, men i morgen blir det mildere, sier statsmeteorologen. Hans stalltips til hvor finværet blir å finne i neste uke: Sør-Norge.

KJØRTE AV VEIEN: Det plutselige snøfallet på Hardangervidda satte denne bilen ut av spill, og flere turister ble værfaste. Foto: Kari Varberg
KJØRTE AV VEIEN: Det plutselige snøfallet på Hardangervidda satte denne bilen ut av spill, og flere turister ble værfaste. Foto: Kari VarbergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens det amerikanske nyhetsbyrået AP melder om den verste hetebølgen på flere år vest i USA med temperaturer mellom 40 og 50 grader celsius og nært verdensrekorden på 134 grader fahrenheit (56,6 grader celsius), er det rake motsetningen enkelte steder i Norge.

- Nå viser gradestokken én varmegrad og snøen har begynt å smelte. Men det lavet ned i nitida og det la seg mellom fem og ti centimeter, sier Kari Varberg, som eier og driver Dyranut Fjellstova på Hardangervidda.

Hun forteller til Bergens Tidende at hun satt ved frokostbordet da det begynte å snø. Flere turister ble værfaste da snøen begynte å legge seg, bekrefter hun til Dagbladet.

- Gjestene kom seg jo ikke herfra. Det var glatt, og jeg fikk plutselig en melding om at det var noen som hadde kjørt i grøfta. Jeg fikk hentet dem inn til fjellstua og ga dem noe varmt og drikke. Så kom redningsbilen og tok seg av bilen, sier Varberg.

Lot seg fascinere Hun forteller at hun aldri har opplevd liknende, og at væromslaget kom raskt og sjokkerende.

- I går morges satt jeg ute i sola og drakk kaffe, så været har vært ganske fint, men varierende, sier hun.

Hun forteller at turistene synes det var imponerende med snø 29. juni, og at mange lot seg fascinere.

- Det var kanskje enkelte som var litt nervøse og ikke turte å kjøre videre, mens enkelte har vært spøkefulle og spurt om det er muligheter for skiutleie, sier Varberg.

Også på fjellet mellom Rjukan og Tuddal meldes det om snøfall i dag. Telemarksavisa har inspisert veien, og kunne melde at det snødde tett ved Flistjønnskaret.

- Liten kaldluftslomme Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl forteller at det ligger et lavtrykksrenn som blir dratt ned hele veien fra Grønland.

- Det er en liten kaldluftslomme som smyger seg inn til oss. Det skjer ikke ofte, men er noe som skjer av og til og som man må regne med når man bor såpass langt nord, sier han.

Han råder folk til å kjøre pent og varsler at det vil bli mildere i morgen.

HETEBØLGE: Mens det snødde på Hardangervidda i dag, viste målestokken hele 128 grader fahrenheit - altså 53,3 grader celsius - i nasjonalparken Death Valley i California. Her poserer Cheng Jia fra Kina foran målestokken. Foto: AP Photo/Chris Carlson/NTB Scanpix
HETEBØLGE: Mens det snødde på Hardangervidda i dag, viste målestokken hele 128 grader fahrenheit - altså 53,3 grader celsius - i nasjonalparken Death Valley i California. Her poserer Cheng Jia fra Kina foran målestokken. Foto: AP Photo/Chris Carlson/NTB Scanpix Vis mer

- I dag vil de kjølige luftmassene gjøre seg gjeldende, mens det blir midlere i morgen, sier statsmeteorologen.

Best i Nord For øvrig er det best vær i Nord-Norge, der det blant annet har vært 24,2 grader i Sørkjosen i Troms og 24,8 grader i Tana i Finnmark.

- Det er varmest i nord der det ikke er pålandsvind. Pålandsvinden har med seg tåke, og kan gjøre det kjølig enkelte steder. Varmen avhenger litt av vindretningen, sier Løvdahl.

- I Midt-Norge er det også ganske bra vær, men det vil være byger enkelte steder. På Vestlandet vil det være en del nordvestlig vind og kan blåse en del sør for Hobberstad, med stiv kuling av og til. Det gir seg til kvelden i dag, sier han videre.

På store del er av Østlandet regner det nå og det vil det også gjøre til kvelden.

- Mot kvelden vil det klarne opp og bli bedre. Så blir det bra i morgen med sol og godt vær, men med muligheter for ettermiddagsbyger, sier Løvdahl.

- Legg ferien til Sør-Norge I Sør-Norge er det en del bris og kuling utsatte steder, men det har også begynt å klarne opp der.

- Fremover vil det være varierende vær i starten av uka, men det er en svak tendens til at det i slutten av neste uke blir et høytrykk i Sør-Norge. Det betyr at det kan bli veldig bra, så folk bør kanskje vurdere å holde an ferien og dra til sør i slutten av neste uke, sier han.

BIKINIVÆR: Sara Haugen (17), Ashley Dunbar (18) og Tiffaniee Fernandes (19) kjøler seg ned i Santa Monica i California mens en hetebølge herjer. Foto: Reuters/Lucy Nicholson/NTB Scanpix
BIKINIVÆR: Sara Haugen (17), Ashley Dunbar (18) og Tiffaniee Fernandes (19) kjøler seg ned i Santa Monica i California mens en hetebølge herjer. Foto: Reuters/Lucy Nicholson/NTB Scanpix Vis mer