FORBAUSET: Carl I. Hagen er forbauset over Arbeidsdepartementets opptreden overfor pionerdykkernemnda. Foto: Siv Johanne Seglem
FORBAUSET: Carl I. Hagen er forbauset over Arbeidsdepartementets opptreden overfor pionerdykkernemnda. Foto: Siv Johanne SeglemVis mer

Varsler oppvask

Carl I. Hagen er misfornøyd med Dag Terje Andersens håndtering av pionerdykkersaken. Nå tar Stortingets visepresident affære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagen varsler oppvask i Stortinget om arbeidsministerens opptreden.

— Jeg må si det er ganske freidig av en statsråd å svare kontroll- og konstitusjonskomiteen at alt er i skjønneste orden med pionerdykkernemndas mandat, uten å ha hørt deres syn.

Særlig når utgangspunktet var at et medlem i pionerdykkernemnda offentlig uttalte at uklarheter i mandatet gjorde jobben deres vanskelig, sier Carl I. Hagen.

Utfyllende svar
I et brev til arbeidsministeren 3. desember spurte kontroll- og konstitusjonskomiteen:

Medfører det riktighet at pionerdykkernemnda ga avslag på søknader med begrunnelse i manglende klarhet i Stortingets mandat til nemnda?

Stortingets visepresident opplyser at han langt fra er tilfreds med svarbrevet fra Dag Terje Andersen.

— Jeg vil kreve utfyllende svar. Hvis ikke Arbeidsdepartementet tar ansvaret med å klarlegge mandatet, får vi vurdere om Stortinget skal sende pionerdykkernemnda den presiseringen den trenger for å behandle tvilssakene på nytt, sier Carl I. Hagen.

Påpekte svakheter
Overlege Kari Todnem i pionerdykkernemnda påpekte i Dagbladet 30. november svakheter i mandatet for å utbetale erstatning og etterlyste klargjøring av kriteriene. I svaret fra Dag Terje Andersen til kontroll- og institusjonen 15. desember, skriver han at pionerdykkernemnda ikke har gitt avslag på søknader med begrunnelse i manglende klarhet i Stortingets mandat.

— Dette stemmer ikke. Vi har gang på gang bedt departementet hans om råd underveis fordi mandatet var uklart. Svaret var alltid at vi måtte finne ut av det selv, kommenterer Kari Todnem.

Reagerer sterkt
Hun reagerer sterkt på statsrådens formulering i brevet om at Arbeidsdepartementet ikke kan foreta en tolkning av Stortingets kriterier.

— Det er en total ansvarsfraskrivelse av Dag Terje Andersen. Men sånn har det vært hele tida, de har toet sine hender og overlatt tvilen til oss.

Det logiske ville jo vært at statsråden drøftet mandatet med Stortinget etter henvendelsene fra pionerdykkernemnda, sier Kari Todnem.

Carl I. Hagen er forbauset over Arbeidsdepartementets opptreden overfor pionerdykkernemnda.

— Departementet velger å stille seg på sidelinjen i stedet for å ta ansvar. De står helt fritt til å fortolke mandatet. De later som de ikke har makt, sier Hagen.

- TOTAL ANSVARSFRASKIRVELSE: Kari Todnem i pionerdykkernemda mener Dag Terje Andersen (Ap) ikke gjør en god nok jobb for pionerdykkerne. Foto: Tom Østhus/Dagbladet
- TOTAL ANSVARSFRASKIRVELSE: Kari Todnem i pionerdykkernemda mener Dag Terje Andersen (Ap) ikke gjør en god nok jobb for pionerdykkerne. Foto: Tom Østhus/Dagbladet Vis mer