Varsler oppvask

SON (Dagbladet): En sliten UDI-sjef Trygve Nordby kom seint i går kveld hjem til Son. Han varsler full gjennomgang av samtlige saker Terje Tune har vært involvert i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ei granskingsgruppe vil bli satt ned i morgen, tirsdag. Vi må se på alle sakene vedkommende har vært med på, og se om de må omgjøres, sa Nordby til Dagbladet seint i går kveld.

En tydelig preget UDI-sjef kunne seint i går kveld slappe av etter flere timers hardt mediekjør. Avsløringen slo ned som en bombe i UDI, der Terje Tune jobbet fra 1993 og fram til han sa opp i 1999.

Champagne

Trygve Nordby fikk tidligere på dagen i går champagne av statsråd Erna Solberg etter ti måneders imponerende innsats som UDI-sjef. Han var ennå ikke klar over avsløringen da Dagbladet i går kveld tok kontakt.

- Du verden, dette er sterkt. Dette er trist for hele systemet, sa Nordby til Dagbladet.

Minutter seinere var han på telefonen til sine underordnede for å finne ut hva som hadde skjedd. To timer seinere måtte han svare direkte på spørsmål på TV 2-nyhetene.

Nordby varslet i går kveld at det kan bli aktuelt å gå gjennom alle saker juristen har jobbet med helt siden han begynte i UDI i 1993.

- Har dere grunn til å tro at også ansatte i UDI kan være innblandet i denne saken?

- Vi har ingen mistanker til noen, men vi vil nå snu alle steiner og undersøker hele systemet, sier Nordby.

Vil ha svartelisting

Kommunalminister Erna Solberg varsler også oppvask:

- Hvis vi ikke allerede har myndighet til å svarteliste advokater, må vi skaffe oss det nå, sier kommunalminister Erna Solberg til Dagbladet.

- Nå må UDI gå gjennom de sakene Tune har hatt, for å se om noen har fått innvilget opphold på grunnlag av dette, sier hun. Høyre-statsråden forteller at de allerede før denne saken sprakk, hadde bestemt seg for å utlyse et forskningsprosjekt som skal kartlegge hvor mye hjelp asylsøkerne får av advokatene.

- Det er ikke nytt for meg at asylsøkere kommer til landet med falske historier, men det er sjokkerende at advokater i Norge bidrar til dette. Det er likevel vanskelig å forhindre at noen mennesker har så dårlig moral, sier en oppgitt Solberg. Hun peker på at avsløringer av snusk blant asyladvokater fører til at saksbehandlingen i UDI går tregere.

- Flere av dem som er reelle søkere blir møtt med større skepsis under saksbehandlingen, sier kommunalministeren.

HEKTISK KVELD: Her står UDI-sjef Trygve Nordby utenfor sitt hjem i Son. Både han og kommunalminister Erna Solberg varsler oppvask etter TV2s avsløringer i går.