Varsler Oslo-avklaring for jula

Neste uke får Oslo vite om hvilke tiltak og anbefalinger som gjelder for jula.

BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen skal komme med konkrete anbefalinger om jula neste uke. Her under en pressekonferanse der de orienterer om koronasituasjonen i Oslo kommune. Foto: Terje Bendiksby / NTB
BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen skal komme med konkrete anbefalinger om jula neste uke. Her under en pressekonferanse der de orienterer om koronasituasjonen i Oslo kommune. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 61 300 +233
innlagt 122 -13
døde 550 +6
påvist smittet 99 700 000+509.0K
døde 2 140 000 +10.7K
Se mer

26. november videreførte byrådsleder Raymond Johansen alle tiltakene i Oslo fram til 14. desember, med blant annet full skjenkestopp og maks ti personer i private sammenkomster. Om Oslo vil fortsette denne nedstengningen eller åpne opp i jula, skal bli avklart neste uke, melder byrådslederen til Dagbladet.

Da skal han komme med konkrete anbefalinger for Oslo-jula.

- Vi er ikke villige til å ta noen sjanser, og folk må forberede seg på en videreføring av nedstengningen. Smittetallene er sjefen, og jeg er fortsatt bekymret, sier han til Dagbladet i forkant.

Ti gjester to ganger

Onsdag denne uka kom regjeringen med sine nasjonale anbefalinger for julefeiringen. Da åpnet de blant annet opp for at man kan ha inntil ti gjester to ganger i jula.

- Jula er i utgangspunktet ei tid for nærhet, ikke avstand. Men vi må ha smittevernregler også gjennom jula, sa statsminister Erna Solberg under en pressekonferansen onsdag.

- Vi vil at alle skal få feire jul med så mange som mulig av de man ønsker rundt seg. Det fortjener vi, ikke minst i år. Samtidig er vi bekymret for at julefeiringen skal føre til mer smitte i samfunnet. Vi ønsker ikke å starte det nye året med stigende smittetall og nye innstramminger i januar. Det vil ingen av oss.

Regjeringen understreket at dette er nasjonale anbefalinger, og at kommuner med høyt smittetrykk kan ha strengere tiltak.

VAKSINE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener man burde ta nyhetene om at Pfizer kun leverer halvparten av dosene med en klype salt. Vis mer

Må se en trend

Tidligere har assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttalt til Dagbladet, at vi bør komme oss ned på det smittenivået vi hadde i begynnelsen av august for at betydelige lettelser i smitteverntiltakene er å anbefale. Ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet (Fhi) for uke 31, meldte om bare 196 påviste smittetilfeller - i hele landet, over ei hel uke.

I Oslo er smittetallene fortsatt høye, med 122 nye smittetilfeller det siste døgnet. Ifølge en ukesrapport fra Fhi, har Oslo høyest forekomst med 294 meldte tilfeller per 100 000 innbyggere for uke 47 og 48 samlet. Likevel er det ikke helt mørkt, og rapporten viser en nedgang i antall meldte tilfeller i Oslo på 27 prosent fra uke 47 til uke 48.

- Jeg er ikke så opptatt av smittetallene fra dag til dag, sier Johansen.

- Vi må se en tydelig nedadgående trend for at vi skal åpne opp, og med mange underliggende tall er det krevende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer