Høytrykk gir stigende temperaturer

Varsler over 25 grader

Denne uka får så godt som hele landet fint vær - og for de fleste av oss blir det bare bedre og bedre.

HØYTRYKK: Om meteorologens prognoser slår til denne uka, blir det godt over 20 grader i omtrent hele landet. Arkivfoto: Halvard Alvik, NTB scanpix
HØYTRYKK: Om meteorologens prognoser slår til denne uka, blir det godt over 20 grader i omtrent hele landet. Arkivfoto: Halvard Alvik, NTB scanpixVis mer

Nesten hele landet går nå inn i en skikkelig godværsuke. Det forteller vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Varmere luft preger været positivt nå. Kombinasjonen av et høytrykk som ligger i Norskehavet, og et lavtrykk som ligger vest for de britiske øyene, gir en nordøstlig strøm av varmere vær til oss, sier han.

Varmere og varmere

Og aller best blir det i sør.

- På Sør- og Østlandet skal det bli høyere temperaturer for hver dag. Varmest blir det på onsdag og torsdag, med 25 grader og kanskje til og med mer enn det, sier han.

- Det er imidlertid ikke et superstabilt høytrykk, så man må også forvente noen skyer innimellom, tilføyer han.

Også Vestlandet kan glede seg til stigende temperaturer utover uka, ifølge meteorologen.

- De kan forvente temperaturer på mellom 20 og 25 grader i indre strøk, mens det blir noe kjøligere ved kysten. Skydekket kan være skiftende og det kan komme en og annen ettermiddagsbyge, sier Granerød.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

God helg

- Ser dere noen ende på dette godværet?

- I første omgang vil temperaturene stige fram til fredag og lørdag. Det ser ut som det blir varme temperaturer i helga også, og at det deretter blir en endring mot slutten av helga - men dette kan forandre seg ettersom det fortsatt er mange dager til, sier meteorologen.

Midt-Norge får også en god del pent vær denne uka.

- Det blir ikke like varmt der som i sør, men temperaturene vil nok komme opp i 20 grader - og kan stige noe over det også, særlig i indre strøk, sier meteorologen og fortsetter:

- Også der ser det ut som det blir varmere utover uka, og varmest fra onsdag til fredag.

Han legger til at det fremdeles vil kunne være noe skyet i landsdelen.

KAOS: Uværet herjet over hovedstaden, og resulterte i flomkaos både for billister, busser, og sykkelbud. Vis mer

Starter best i nord

I Nord-Norge ser meteorologen motsatt tendens. Der begynner uka bra.

- Det er ventet forholdsvis høye temperaturer i nord i dag og i morgen. Det er ventet delvis skyet vær, men temperaturene vil ligge mellom 18 og 20 grader - og de vil også kanskje passere 20 grader i Nordland.

- Utover uka vil temperaturene synke i landsdelen, og i indre strøk vil det kunne bli mellom 12 og 15 grader. Det kan ligge et lavt skydekke over landsdelen, men det er ikke ventet noe særlig nedbør, sier Granerød.