Varsler oversvømmelse og jordskred

Meteorologene melder 20-40 millimeter nedbør i løpet av få timer og 10 millimeter alene er nok for å skape kaos.

KAOSVÆR: Det ventes nedbør i store deler av landet, men det er på Sør- og Østlandet hvor meteorologene har gått ut med varsel om oversvømmelse og jordskred. Her fra de store nedbørsmengdenene i Oslo i fjor, som førte til trøbbel for trafikantene. Foto: Holm Morten / Ntb Scanpix
KAOSVÆR: Det ventes nedbør i store deler av landet, men det er på Sør- og Østlandet hvor meteorologene har gått ut med varsel om oversvømmelse og jordskred. Her fra de store nedbørsmengdenene i Oslo i fjor, som førte til trøbbel for trafikantene. Foto: Holm Morten / Ntb ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er varslet store mengder nedbør med økt intensitet det kommende døgnet. Dette kan medføre raskt økende vannføring i bekker og små elver og lokale oversvømmelser i tettbygde strøk.

Det ventes nedbør i store deler av landet, men det er på Sør- og Østlandet hvor meteorologene har gått ut med varsel.

Fare for jordskred Kraftige lokale byger kan medføre økt fare for jordskred. Dette gjelder spesielt i terreng med bratte skråninger, og langs bekker og elveløp med stor vannføring.

- Vi har sendt ut et varsel om økt fare for jordskred. I Agder gjelder det hovedsakelig natt til fredag og utover formiddagen. I Aust-Agder vil nedbøren komme noe lenger utpå fredagendagen, sier Bente Wahl, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Nedbøren brer seg fra sørvest mot nordøst, og ventes inn over Sørlandet i løpet av natten. Hovedtyngden av nedbøren ventes å ha passert i løpet av fredag formiddag.

- Været drar seg fra Agder-fylkene og nordover mot Oslo. Disse stedene får mesteparten av nedbøren, sier Wahl til Dagbladet.

Mye nedbør - Nedbøren kommer i løpet av kort tid og det er snakk om 20-40 millimeter nedbør på kun få timer, sier meteorologen.

Wahl påpeker at langt mindre mengder med nedbør er nok til å skape kaos på veiene.

- Når nedbøren kommer så raskt som det nå vil gjøre, øker dette faren for oversvømmelser. 20 millimeter nedbør på én time er veldig mye, og noen steder kan det ventes opp mot 40 millimeter.

JORDSKRED: I Kvikne ble dette huset og veien ved siden av tatt av jordskred etter flommens herjinger i 2011. Foto: Geir Olsen / Ntb Scanpix
JORDSKRED: I Kvikne ble dette huset og veien ved siden av tatt av jordskred etter flommens herjinger i 2011. Foto: Geir Olsen / Ntb Scanpix Vis mer

- Dette er et typisk sommerfenomen, sier Bente Wahl til Dagbladet.

Ikke bare ekstremvær i Norge I Storbritannia har det vært fullt kaos i dag. Massive oversvømmelser, haglbyger og mye nedbør har skapt store ødeleggelser, skriver Daily Mail.

I Shobdon i Herefordshire kom det 37 millimeter nedbør i dag morges, og i Shropshire omkom en 66-årig mann etter han ble tatt av vannmassene.

I løpet av 24 timer ble det registrert 54 000 lynnedslag i noen områder - 20 ganger så ofte som normalt. På stormens verste ble det registrert 153 per minutt.

Daily Mail skriver videre at haglene som blant annet knuste bilruter var store som golfballer, og de største var hele 14 centimeter lange.