Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler Powells avgang

I går skrev The Washington Post at USAs utenriksminister Colin Powell vil trekke seg etter neste valg. Men Powell sier det er tøv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spekulasjonene om hvem som skal overta, har skutt fart etter at The Washington Post i går skrev at Powell vil forlate Bush-administrasjonen.

Signalene om at Powell vil gå dagen etter at USAs neste president blir innsatt, selv om George Bush vinner valget, kom angivelig i en samtale viseutenriksminister Richard Armitage hadde med sikkerhetsrådgiver Condo-leezza Rice. Der fortalte han at Colin Powell og han selv ville trekke seg.

Demper

Det amerikanske utenriksdepartementet har forsøkt å legge en demper på spekulasjonene, og departementets talsmann, Philip Reeker, sier at det ikke finnes noe grunnlag for artikkelen. Han hevder også at Condoleezza Rice ikke har hatt en slik samtale med Richard Armitage.

Seint i går kveld rykket også Colin Powell selv ut og avviste spekulasjonene.

- Dette er tøv. Jeg aner ikke hva de snakker om, sa han i et intervju med den amerikanskfinansierte arabiske kringkasteren Radio Sawa.

- Presidenten og jeg har ikke diskutert noe annet enn at jeg fortsetter å jobbe for ham. Dette er bare en av de historiene som ikke gjenspeiler annet enn sladder, og sladderen leder til massevis av spekulasjoner om hvem som skal fylle et tomrom som ikke finnes, sier Powell.

Ifølge Washington Post skal Powell selv ha sagt at han vil slutte etter en avtale med kona, og ikke fordi han er misfornøyd med Bush-administrasjonens utenrikspolitikk.

Det er imidlertid på det rene at det har vært heftige diskusjoner i administrasjonen om utenrikspolitikken, oftest mellom Powell og etablerte hauker som viseforsvarsminister Paul D. Wolfowitz, visepresident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Så seint som for en måned siden sa Colin Powell i et radiointervju at den amerikanske regjeringen burde holde seg unna de innenrikspolitiske forholdene i Iran.

Han minnet samtidig om at den iranske regjeringen var lovlig valgt, og at USA ikke hadde noe med «familiefeiden» mellom de konservative og den mer liberale opposisjonen i landet.

Dårlig mottatt

Det ble trolig ikke tatt vel imot av Wolfowitz, Cheney og Rumsfeld, som fastholder at Iran er en del av «ondskapens akse», og at USA skal gjøre sitt for demokratiske reformer i landet.

I den kommende valgkampen vil utenrikspolitikken være et hovedtema for Bush. Selv om utenriksdepartementet og Powell benekter at han har sagt at han vil trekke seg, er spørsmålet om hvem som skal styre departementet, det som nå diskuteres blant dem som steller med utenrikspolitikk, og de som analyserer amerikansk utenrikspolitikk.

Wolfowitz eller Rice

Øverst på lista over kandidater står ifølge kommentatorene Condoleezza Rice og Paul D. Wolfowitz. Rice har etter manges mening et lite overtak på grunn av sitt nære forhold til presidenten.

Wolfowitz har imidlertid vært en av administrasjonens fremste strategiske rådgivere i utenrikspolitikken og den ledende talsmann for en konfrontasjon med Irak.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld er også en mulig kandidat, men observatører i USA mener at han er så involvert i moderniseringen av forsvaret og Pentagons operasjoner i Afghanistan og Irak, at han helst vil bli værende i forsvarsdepartementet.

VIL GÅ? Utenriksminister Colin Powell har sammen med sin viseutenriksminister Richard Armitage signalisert at de vil forlate utenriksdepartementet, selv om president George W. Bush vinner valget.