Varsler råkjør: Alle krever svar

Det er nå en samlet opposisjon, inkludert SV, som krever svar på hvorfor Emilie Enger Mehl selv vurderte at hun ikke kunne svare Stortinget av sikkerhetshensyn. - Det kan være et brudd på informasjonsplikten, sier Rødt.

TIKTOK PÅ JOBBTELEFONEN: Politisk redaktør Geir Ramnefjell sier det er frekt at justisminister Mehl ikke vil svare på dette. Reporter: Steinar Suvatne / Geir Ramnefjell Vis mer
Publisert

Emilie Enger Mehl (Sp) ville i flere måneder ikke fortelle Stortinget om hun hadde den kinesiske appen TikTok på jobbtelefonen.

Årsaken til at hun ikke kunne svare var «sikkerhetshensyn», fortalte Mehl. Men justisministeren sa aldri hvem som sto bak denne sikkerhetsvurderingen.

Torsdag kunne Dagbladet fortelle at det var Mehl selv, ikke PST eller NSM, som vurderte sikkerheten dit hen at hun ikke kunne svare Stortinget.

Samlet opposisjon

Erna Solberg (H) sier rett ut at Mehl har forsøkt å føre Stortinget bak lyset. Sist i rekken av kritikere er Rødt og KrF. Dermed er det nå en samlet opposisjon på Løvebakken som krever at Mehl avklarer spørsmål om TikTok og sikkerhetsvurderingen hun selv foretok av seg selv.

Tidligere har Høyre, Frp, Venstre, SV og MDG gitt Mehl refs og beskjed om å stille på teppet for å svare for seg.

- Jeg mener det var en dårlig vurdering av justisministeren å laste ned TikTok på tjenestetelefon. Nå blir dette spørsmålet og spørsmål rundt hvilken informasjon Stortinget burde ha fått tatt opp i stortinget og vi vil følge nøye med hva hun svarer, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Dagbladet.

Ropstad er justispolitisk talsperson i KrF.

Råkjør til uka

Mehl må stille i ordinær spørretime på Stortinget onsdag neste uke. Frp-leder Sylvi Listhaug er blant dem som har varslet en kanonade av spørsmål til justisministeren.

Hans motpart i Rødt åpner for at Mehl kan ha brutt informasjonsplikten overfor Stortinget.

- Det er bra at justisministeren nå endelig innrømmer at hun har hatt TikTok på sin tjenestetelefon, sier Tobias Drevland Lund (R) til Dagbladet.

Dagbladet fortalte i midten av januar at Emilie Enger Mehl har hatt TikTok på jobbtelefonen. Onsdag kveld bekreftet hun forholdet overfor TV 2.

Brudd på «hellig» plikt?

Han peker på, i likhet med Høyre, Frp og Venstre, at denne saken ikke handler om TikTok i seg selv, men om Mehl har tilbakeholdt informasjon for Stortinget.

- Verre er det om Emilie Enger Mehl har holdt tilbake informasjon eller unnlat å svare ærlig til Stortinget som hun har blitt etterspurt. Det kan være et brudd på informasjonsplikten som en statsråd har ovenfor Stortinget, sier Rødt-politikeren.

Informasjonsplikten, altså en statsråds ansvar for å gi Stortinget den hele og fulle sannhet, omtales ofte som en hellig plikt i norsk politikk.

Drevland Lund sier Rødt foreløpig fortsatt har tillit til Emilie Enger Mehl som justisminister.

- Men jeg håper at justisministeren vil benytte anledning til å legge alle kortene på bordet og redegjøre klargjøre alt for Stortinget, sier Drevland Lund.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer