Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler reagerer på Giske-comeback:
- Likestillingspartiet har lengre vei å gå enn man skulle tro

Trond Giske ble møtt med stående applaus fra sine egne da han talte for nye Orkland Ap i går. Det vekker reaksjoner.

UT MOT GISKE: Det tidligere AUF-medlemmet Sunniva Andreassen. Foto: Skjermdump/NRK
UT MOT GISKE: Det tidligere AUF-medlemmet Sunniva Andreassen. Foto: Skjermdump/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Giske fikk en mottakelse som sikkert vil provosere mange, men som sier mye om hans posisjon i Orkdalsregionen».

Slik beskriver politisk redaktør Tone Sofie Aglen i Adresseavisen Trond Giskes opptreden på Orkland Ap sitt stiftelsesmøte i går.

Der ble den nylig avgåtte nestlederen møtt med stående applaus da han entret lokalet.

Sa UNNSKYLD: Under konstitueringen av nye Orkland Ap lørdag, beklaget Trond Giske for sitt maktmisbruk på direkten. Video: NTB Scanpix. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

Mottakelsen har skapt reaksjoner blant enkelte - inkludert kvinner som har varslet mot Giske.

- Som samfunn har vi en lang vei å gå når det kommer til å respektere kvinner like mye som vi respekterer menn. Når en mann som har oppført seg såpass respektløst overfor kvinner i en lang årrekke blir mottatt med stående applaus, viser det at store deler av likestillingspartiet har en lengre vei å gå enn man skulle tro, sier varsler Sunniva Andreassen i en sms til Dagbladet.

Andreassen har varslet Ap om to episoder fra tiden Giske var kulturminister og hun en ung AUF-politiker fra Troms.

I forbindelse med et nachspiel skal Giske ha begynt å kysse henne, blitt pågående og intens slik at hun endte med å låse seg inne på toalettet.

Hennes sak er én av fem hvor Arbeiderpartiets ledelse mener Giske har brutt partiets retningslinjer for seksuell trakassering. Den er også en av de to sakene som den tidligere nestlederen i Ap har beklaget.

- Jeg håper imidlertid at vi snart får en debatt på hvordan vi kan skaffe oss et samfunn hvor menn med makt ikke misbruker makta si, både i politikk, arbeidsliv, og frivillighetssektoren. Og jeg håper Trøndelag Ap og Trond Giske vil være med på riktig side i den debatten, fortsetter Andreassen.

Kritisk til rockestjernemottakelse

En annen som rynker på nesa, er partiveteran Grethe Fossum, som beskriver at Giske ble «tatt i mot som en rockestjerne.»

- Jeg synes det var en veldig bra tale, men at Giske burde ha ventet med å tre fram i offentligheten på den måten. Dette handler ikke om ham, men om dem som er ofre for det han har gjort, og de må føle seg utrolig tråkka på nå, sier Fossum til Dagbladet.

Hun frykter stortingsrepresentant Jorodd Asphjell får rett i at Giske snart er tilbake i sentrale Ap-verv, og at Giske kan ha sjanse på ledervervet i nye Trøndelag Ap, som er partiets største fylkeslag.

Gjør han det er veien kort tilbake til sentralstyreplass, mener Fossum, som mener det er for tidlig.

- Jeg var sikker på at han ville bli mottatt som en rockestjerne, slik han ble, og ingen kan ta fra ham at han er en fantastisk politisk taler, men du må ha mer enn det for å være tillitsvalgt i partiet. Der stiller jeg meg på varslernes side, og mener han ikke har min tillit, sier Fossum.

Trønderkritikk

Dagbladet har tatt kontakt med tidligere Ap-nestleder Trond Giske om kritikken, men har foreløpig ikke fått svar.

Han var i sin tale i går tydelig på at han beklaget sin oppførsel, og at han ikke ønsket at varslerhistoriene ble bagatellisert.

Han mente også at kvinnene som hadde varslet, også mot ham, fortjente respekt for sitt mot.

Etter en kort snakk om varslersakene gikk han over til å snakke om Aps politikk, og hvordan partiet skal reise seg etter valgnederlaget i fjor høst.

I ettertid ville han ikke kommentere varslersakene nærmere.

Roste talen

Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell (Ap) er selv fra Orkdal Ap, som er ett av fire lokallag som i går gikk sammen til nye Orkland Ap.

I en sms til Dagbladet forsvarer han Giskes mottakelse.

- Trond kom hjem til sine egne som både politiker og venn! Han fortjente både applausen ved ankomst og for sin glitrende tale! Som partiledelsen også har sagt, nå ser vi framover og vi ønsker Trond tilbake på Stortinget og tilbake på den politiske arenaen! Alle har vi lært av det som har skjedd, og nå er det tid for å se framover, skriver Asphjell.

Dagbladets kommentator Marie Simonsen er blant dem som har kritisert Ap-trøndernes håndtering av Giske-saken.

«Hva slags sekt er det som unnskylder sex-trakassering? Trønder-Ap har et problem» slo Simonsen fast i forkant av møtet i går.

Anne Marit Mevassvik, som er Aps fylkesleder i Trøndelag Ap i en overgangsfase fram til en fylkesleder velges i april, roste i går talen til Giske.

- Det har vært en tøff tid, nå er det godt at Trond er tilbake på jobb, på Stortinget og ute i felten, skriver hun i en sms til Dagbladet.

- Han er velkommen og han trengs. Så får tida vise hvilke politiske verv Trond vil bekle etterhvert, sa hun da.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!