<strong>BLE RUSAVHENGIG:</strong> Grethe Iversen (51) mener legene gjorde henne til narkoman. Hun fikk utskrevet enorme mengder morfinliknende preparater og andre, tunge medikamenter i flere år. Foto: Fridgeir Walderhaug
BLE RUSAVHENGIG: Grethe Iversen (51) mener legene gjorde henne til narkoman. Hun fikk utskrevet enorme mengder morfinliknende preparater og andre, tunge medikamenter i flere år. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Varsler reaksjon mot legen som ga Grethe flere sprøyter, selv om han skjønte at hun var blitt rusavhengig

Helsetilsynet har gransket saken, og har gitt legen beskjed om at de vurderer å gi ham advarsel for brudd på loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Nå føler jeg endelig at det skjer noe. At saken går i riktig retning. Jeg er ute etter rettferdighet og at dette ikke skal skje med andre, sier Grethe Iversen (51) til Dagbladet.

I juli i fjor skrev Dagbladet at smertepasienten fikk resept på 985 narkoampuller på knappe ni måneder (krever innlogging), fra juni 2010 til mars 2011.

I alt fire leger på Sunnmøre blir gransket av Statens helsetilsyn etter at 51-åringen fikk utskrevet enorme mengder tunge, vanedannende medikamenter over flere år.

Iversen mener legene gjorde henne til narkoman. Nå varsler Helsetilsynet reaksjon overfor legen som fungerte som Iversens fastlege.

Skjønte at hun ble avhengig - Etter en gjennomgang av sakens dokumenter finner vi grunn til å vurdere om du har brutt bestemmelser i helsepersonelloven og om du skal gis en advarsel, skriver tilsynet som gir legen tre ukers uttalelsesfrist.

Av dokumenter Dagbladet har fått tilgang på, som Helsetilsynet også viser til, framgår det at behandlende lege etter hvert skjønte at Iversen var blitt sprøyteavhengig.

«Igjen ringer Grethe flere ganger. Hun ønsker å ha ketorax injeksjon i bakhånd til neste uke for sikkerhetsskyld. (...) Det synes tydelig at hun har fått en hang til parenteral Ketorax som er svært foruroligende. Det skrives ikke ut mer Ketorax injeksjon før behandlingen evt. verifiseres av Smerteklinikken», heter det i journalnotat 9. februar 2011.

Ifølge Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Statens helsetilsyn fikk Iversen likevel utskrevet resept på Ketorax til injeksjonsbruk i den påfølgende perioden.

- Ønsket mer og mer - Jeg hadde ikke noe ønske om å bli rusmisbruker, men etter som jeg ble stadig mer avhengig, legger jeg ikke skjul på at jeg ble svært manipulerende. Jeg ønsket mer og mer, har Grethe Iversen tidligere uttalt til Dagbladet.

Tre av legene som nå granskes av Statens helsetilsyn har gitt Iversen resepter på Ketorax. Ketorax tilhører legemiddelgruppa opioder, og har langt på vei samme effekt og bivirkninger som morfin.

Legen som fungerte som hennes fastlege fra rundt midten av 2010 er den som har utskrevet desidert mest av de narkotiske ampullene. Det er denne legen som nå risikerer reaksjon fra Helsetilsynet.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med legen gjennom hans arbeidssted, per epost, per telefon og sms, uten å lykkes.

- I beste hensikt I brev til Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har legen skrevet at hun hadde en «ytterst komplisert helsetilstand».

Legen påpeker imidlertid at faren for avhengighet talte i mot behandlingen.

De store mengdene tunge medikamenter han har skrevet ut til Iversen kommenterer ikke legen på annet vis enn at «all behandling er gitt i beste hensikt og medisinsk skjønn ut i fra sykdoms- og smertebildet som til enhver tid ble presentert».

Medikamentcoctail I forrige uke skrev Dagbladet at Grethe Iversen har søkt Norsk pasientskadeerstatning (NPE) om erstatning etter feilbehandlingen hun er blitt utsatt for.

NPE gjorde det klart at Helsetilsynets vurderinger i saken vil kunne bli vektlagt i behandlingen av pasientskadesaken.

I tillegg til store mengder Ketorax i sprøyteform, har legene gitt Iversen resept på og utlevert store mengder av de følgende tunge medikamentene:

Ketorax i tablettform.
Norspan depotplaster - smerteplaster som inneholder opiodet buprenorfin.
Sobril - avhengighetsskapende angstmedisin.
Valium - avhengighetsskapende angstmedisin.
Flunipam - avhengighetsskapende sovemedisin.
Apodorm - avhengighetsskapende sovemedisin.
Mogadon - avhengighetsskapende sovemedisin.
Imovane - avhengighetsskapende sovemedisin.
Paralgin forte - sterke smertestillende som inneholder kodein.
OxiContin - sterke smertestillende som inneholder opioder.
Tramadol - sterke smertestillende som inneholder opioder.
Ketogan - sterke smertestillende av morfintypen.

<strong>RUSFRI:</strong> Grethe Iversen er i dag rusfri etter en lang og tung avrusningsperiode. Foto: Fridgeir Walderhaug
RUSFRI: Grethe Iversen er i dag rusfri etter en lang og tung avrusningsperiode. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer