Varsler reformer og nyvalg

President Yasser Arafat sier han ikke gir opp håpet om fred med Israel. Han varsler nå reformer og nyvalg. Samtidig pågår det en voldelig maktkamp internt i de palestinske områdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arafat lover omfattende reformer innen de palestinske selvstyremyndighetene. Den palestinske presidenten innrømmer at de har begått feil, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi må rette opp feilene, vi må reformere, sa Arafat i en tale til den palestinske nasjonalforsamlingen i dag.

Arafat sier at de nå må gjennoppbygge det politiske systemet.

Tror fremdeles på fred

Under en tale med den palestinske nasjonalforsamlingen i dag sa Arafat at han ikke har gitt opp håpet om en fredsavtale med isralerne, til tross for den israelske aksjonen inne i de palestinske områdene.

- Fred har alltid vært vårt mål, og vi vil aldri gi opp det målet. Fred er det beste for begge folkene, palestinerne og israelerne, sa Arafat i dag, melder nyhetsbyrået AP.

Israels statsminister, Ariel Sharon, kaller Arafat en terrorist-sponsor og sier at han ikke vil forhandle før det er gjennomført store endringer i det palestinske myndighetene.

Arafat fordømmer den israelske aksjonen i de palestinske områdene.

- De forsøkte å avskaffe fredsavtalene, de valgte militær makt for å drepe og ødelegge vår infrastruktur. Dette forandrer ikke på vår målsetting om å oppnå fred, selvstyre og uavhengighet, sa Arafat.

Gir fra seg makt

Samtidig varsler Arafat at han vil gi fra seg noe av den tilnærmede eneveldige makta han har som president i de palestinske områdene.

Yasser Arafats snuoperasjon er svært overraskende, melder den israelske avisa Ha'aretz.

Flere innen Arafats egen Fatah-bevegelse krever at Arafat gjennomfører endringer i regjeringen og får innsatt en statsminister i de selvstyrte palestinske områdene.

Arafat blir sett på som eneveldig og lovendringer har hatt en tendens til å bli liggende på presidentens bord, uten å bli satt ut i live. I går kveld signerte Arafat lovendringen som gjør de palestinske domstolene uavhengige av den utøvende makten. Lovendringen skal også sikre at alle behandles likt, uavhengig av sin formue og politiske ståsted.

Lovendringen har ligget 18 måneder på Arafats kontor etter at den palestinske nasjonalforsamlingen vedtok den.

Misnøyen med Arafats styre er større jo lengre fra makta man kommer, og det pågår nå en voldsom maktkamp internt i de palestinske selvstyreområdene, melder nyhetsbyrået AP.

Intern maktkamp

Misnøyen retter seg også mot Arafats nærmeste krets. Mohammed Rashid var mannen som fikk forhandlet Arafat ut fra beleiringen og han deltok også med å få løst den fastlåste beleiringen av Fødselskirken i Betlehem. Rashid skal være en alliert av sikkerhetssjefen i Gaza, Mohammed Dahlan og ministeren Hassan Asfour. Mandag kveld hoppet fem maskerte menn ut foran huset til Asfour og banket ham opp. Overfallsmennene knakk en arm og et bein på ministeren og påførte ham store kuttskader i hodet.

Afour mener at angrepet er en del av den interne maktkampen som nå pågår.

- Det er en forferdelig handling som har som mål å starte en borgerkrig, sier Asfour.

Dahlans største rival er sikkerhetssjefen på Vestbredden, Jibril Rajoub. Maktkampen mellom de to sikkerhetssjefene har økt kraftig de siste ukene.

Misnøyen med Arafat skal være årsaken til at presidenten droppet besøket i flyktningeleiren Jenin mandag.

VIL REFORMERE: President Yasser Arafat.
<B>BANKET OPP: Hassan Asjour ble banket opp av fem maskerte menn. De angrep ham utenfor hjemmet og påførte ham alvorlige skader. Selv mener han angrepet var et ledd i den interne maktkampen.