STARTER: Erna Solberg ankom Hurdalsjøen Hotell i morges for å starte regjeringens arbeid med å lage statsbudsjett for 2015.
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
STARTER: Erna Solberg ankom Hurdalsjøen Hotell i morges for å starte regjeringens arbeid med å lage statsbudsjett for 2015. Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer

Varsler rekordledighet

Statsminister Erna Solberg ved starten av regjeringens budsjettarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HURDAL (Dagbladet): Statsminister Erna Solberk startet dagens arbeid med å snekre sammen tidenes første blå-blå statsbudsjett med å varsle dårligere tider. Helt konkret tror hun arbeidsledigheten vil stige til et nivå vi ikke har sett i Norge siden 2006.

- Prognosene til ledighet viser at arbeidsledigheten anslås å stige til om lag 3,75 prosent. Det er ikke en høy stigning, men en trendutvikling som viser litt mere skyer rundt oss, sier Solberg.

Hun viser til at flere norske selskaper de siste dagene har varslet at de vil redusere bemanningen i Norge kraftig. Statoil og Telenor er blant disse.

- Det er viktig å ikke overdrive denne situasjonen, men det er viktig for regjeringen å ta fatt i utfordringen for norsk konkurransekraft. Når disse selskapene må nedjustere bemanningen i Norge så dreier det seg om konkurransekraft, sier hun.

Selv om den varslede ledigheten er høyere enn hva vi er vant med i Norge omtaler Solberg den som lav.

- Det ligger fortsatt an til at sysselsettingen vil stige og at ledigheten vil være lav, sier hun.

I mai 2010 var ledigheten SSB måler så vidt oppe på 3,75 prosent, men den falt ned igjen neste måned og trenden kom aldri opp på et så høyt nivå. I desember var ledigheten i Norge på 3,6 prosent.

Mer penger På spørsmål fra Dagbladet på om dette varselet om høyere ledighet kommer for å kunne forsvare et større statsbudsjett, svarer hun slik:

- Nei det er for å si at vi er inne i en situasjon der våre prognoser sier litt høyere ledighet neste år. Det er viktig å si at det dreier seg om konkurransekraft. Det er viktig å få satt norske bedrifters utfordringer på dagsorden, sier hun.

- Men betyr det et større budsjett?

- Det betyr ikke nødvendig vis et større budsjett, for hvis kronekursen er en utfordring så blir økt pengebruk vanskelig. Dette kommer helt an på hvordan økonomien vi bli seende ut, sier hun.

Tre dager Bygging av mer infrastruktur, vekstfremmende skattelettelser og å bygge Norge som kunnskapssamfunn er ifølge statsminister Erna Solberg (H) stikkord for regjeringens budsjettkonferanse.
Solberg og de 17 statsrådene ankom mandag Hurdalsjøen Hotell og Konferansesenter i Akershus hvor de i tre dager skal forhandle om statsbudsjettet.

- Det dreier seg om å levere på det våre partier har lovet. Å bygge mer infrastruktur, vekstfremmende skattelettelser og å bygge Norge som kunnskapssamfunn. Vi skal skape pasientenes helsevesen og en fornyet og forbedret offentlig sektor, sa Solberg på en pressekonferanse før forhandlingene startet.

Etter statsministerens innledning overtok finansminister Siv Jensen (Frp) mikrofonen.

- Større deler av næringslivet melder om svakere konkurransekraft og større utfordringer i møte med verden omkring oss, som har omstilt seg. En av de viktigste oppgavene vi nå har er å legge forholdene til rette for at våre bedrifter overlever i den konkurransen. Det handler om å styrke folks trygghet for jobb. Derfor er det viktig at vi dreier pengebruken mer i retning av vekstfremmende skattelettelser, infrastruktur, forskning og utdanning som vi vet er gode områder å investere i for fremtiden, sa Jensen som også la vekt på at det fortsatt er gode utsikter for norsk økonomi.