Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler rekordvarm vår

2005 blir rekordvarmt. Badebuksa kan bli mer behagelig enn finstasen på 17. mai. For ifølge meteorologene kan både vår- og sommerdagene komme ekstra tidlig i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ferske sesongvarslet kan innebære deilige sommertemperaturer allerede i april eller mai. I framtida vil blomstene springe ut tidligere, og sommeren bli lengre, sier ekspertene.

-  Sommeren er allerede blitt fire- fem uker lengre langs kysten enn den var for 20 år tilbake. Temperaturendringene går i rykk og napp fra år til år, men i framtida vil vi få tidlig sommer oftere enn før, sier direktør Pål Presterud ved CICERO senter for klimaforskning.

Over 20 grader

Sesongvarselet fra Meteorologisk institutt ble lagt fram i går, og gjelder for perioden fra mars til mai.

Prognosene anslår en gjennomsnittstemperatur over normalen på fra én til to grader. Og dette gjelder for mesteparten av landet.

-  Dette er jo et beskjedent avvik sett over tre måneder, men det er mest sannsynlig at avvikene vil variere fra måned til måned. Skulle temperaturene ligge to til tre grader over normalen i mai, begynner det å hjelpe. Da kan det bli snakk om fint sommervær med gjennomsnittlig dagtemperatur på 20 grader og 15 grader om natta, sier Ole Nielsen, regionleder for Meteorologisk institutts værvarslingsavdeling på Blindern.

Slår dette til, kan makstemperaturen på dagtid flere steder i landet krype godt opp på 20-tallet i mai.

Størst temperaturavvik i forhold til normalen er ventet på Østlandet og i indre Finnmark og Troms. Minst avvik er ventet i nordlige kyststrøk på Vestlandet, i Trøndelag og på Helgeland.

Varmeperioder

Sesongvarslet beregner temperaturen for de tre neste månedene sett under ett. Derfor er det umulig for meteorologene å si noe sikkert om hvorvidt varmen setter inn allerede fra mars, om den vil spre seg jevnt over de neste tre månedene, eller om vi i vår vil oppleve tidlige, ekstreme varmeperioder.

Meteorologer understreker at man ikke kan trekke konklusjoner i retning av at vi er inne i en klimaendringsperiode ut ifra sesongvarslet.

STUP I DET: Sommertemperaturene kan i år komme allerede i april eller mai over store deler av landet. Det kan åpne for et yrende, vårlig badeliv.
VÅRTEGN: Noen steder har krokusen allerede tittet fram, men det vil fortsatt ta litt tid før vi får se slike blomstertepper.