ØKONOMISK NEDGANG:  Visefinansminister Vittorio Grilli varslet i kveld at økonomien i Italia vil krympe med 0,4 til 0,5 prosent i 2012, og at landet derfor vil oppleve en resesjon. Foto: Claudio Onorati / EPA / Scanpix
ØKONOMISK NEDGANG: Visefinansminister Vittorio Grilli varslet i kveld at økonomien i Italia vil krympe med 0,4 til 0,5 prosent i 2012, og at landet derfor vil oppleve en resesjon. Foto: Claudio Onorati / EPA / ScanpixVis mer

Varsler resesjon i Italia

Visefinansminister Vittorio Grilli forventer økonomisk nedgang i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italia vil oppleve en resesjon til neste år, opplyser visefinansminister Vittorio Grilli.

Økonomien vil krympe med 0,4 til 0,5 prosent i 2012, varslet han sent søndag.

Veksten vil imidlertid øke igjen i 2013, mener italienske myndigheter.

Ødeleggende for velstanden Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) varslet i forrige uke at en slik utvikling kan ødelegge velstanden i Europa og føre til en strøm av konkurser.

En økonomi er i resesjon når det er nedgang i bruttonasjonalproduktet (BNP), det vil si negativ økonomisk vekst, i to eller flere kvartaler på rad.

I et krisemøte søndag vedtok Italias regjering en krisepakke som etter planen skal spare staten for 20 milliarder euro, eller over 155 milliarder kroner. Blant tiltakene er høyere skatter og lavere pensjoner.

Framskyndet møtet Møtet var opprinnelig planlagt til mandag, men ble framskyndet til søndag ettermiddag, opplyser statsministerens kontor.

Vedtaket om innsparingstiltakene kom dermed dagen før en av de mest avgjørende ukene i euroens ti år lange historie. Torsdag og fredag skal EUs stats- og regjeringssjefer møtes i Brussel.

Når en resisjon eller en stor økonomisk nedgang skjer over tid, omdøpes det gjerne til depresjon.

Det er ikke definert hvor lang en resesjonen må være før dette uttrykket tas i bruk.

(NTB)

Dagbladet kommer med mer.