Varsler rettssak i høst

Sorenskriverembetet i Nes forbereder seg til rettssak i Orderud-saken. Blir det tatt ut tiltale mot de fire siktede, kan det være klart for rettssak i november.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet på Romerike sier nå at de vil sende en innstilling til statsadvokaten før sommerferien. Fredag fikk de fire forsvarsadvokatene og politiet på Romerike et brev fra sorenskriver Trond Våpenstad i Nes. I brevet ber Våpenstad partene sette av ti uker fra midten av november til en eventuell rettssak i Nes herredsrett mot de siktede i Orderud-saken. Forsvarerne reagerer kraftig på brevet fra Våpenstad.

- Uakseptabelt

- Jeg har allerede skrevet svarbrev til embetet på Nes. Jeg finner en slik forhåndsberamming totalt uakseptabelt, sier Veronica Orderuds forsvarer, Frode Sulland.

- Vi er tross alt i en situasjon hvor det er usikkert om det blir tatt ut tiltale eller ikke. Jeg oppfatter brevet fra Våpenstad som om det er sannsynlig at det blir tatt ut tiltale. Dette er høyst uvanlig. Forhåndsberamming skjer i saker hvor man mer eller mindre er sikker på at det blir tatt ut en tiltale.

Etter ni måneders etterforskning er drapsjegerne på Romerike i sluttfasen i etterforskningen av trippeldrapet på Sørumsand. Selv om politiet etter hvert har bygd opp en lang indisierekke mot de siktede, er det fremdeles ikke noe gjennombrudd i saken.

De avgjør

Etterforskerne har så langt ingen tekniske beviser som knytter noen av de fire siktede til selve drapshandlingen. Men etter det Dagbladet forstår, vil politiet på Romerike innstille på at det blir tatt ut tiltale mot Per Kristian og Veronica Orderud, Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød. Til sjuende og sist er det statsadvokaten og riksadvokaten som avgjør tiltalespørsmålet.

- En innstilling vil være gått fra oss før sommerferien, men det er for tidlig å trekke noen konklusjoner på hva som kommer til å stå i innstillingen. Vi jobber fremdeles med flere spor, men vi vil gjerne ha de siktede inn til nye avhør før vi sender saken videre, sier politiinspektør Kristin Barth-Larsen.

Også Lars Grønnerøds forsvarer, Steinar Wiik Sørvik, reagerer på brevet fra sorenskriver Våpenstad.

- Det er en kjempebelastning for min klient å høre at saken er forhåndsberammet. Her må vi ta ting i rett rekkefølge. Jeg er imidlertid sikker på at det ikke blir tatt ut tiltale mot min klient. Det politiet sitter med, holder ikke, mener Sørvik.

Kristin Kirkemos forsvarer, advokat Tor Kjærvik, sier at han aldri har opplevd noe tilsvarende.

Sorenskriver Trond Våpenstad avviser på det sterkeste at han har tatt stilling i tiltale-spørsmålet.

På offensiven

- Jeg har ikke grunn til å tro noe som helst. Jeg gjorde dette for å være litt på offensiven, brevet er av rein praktisk art. Det er mange opptatte forsvarsadvokater i denne saken. Jeg vil hindre at vi eventuelt kommer i en situasjon hvor alle partene i saken først har ledige fellesuker for langt utpå våren 2001. Jeg var for så vidt forberedt på reaksjoner, men jeg understreker at jeg overhodet ikke har tatt noen stilling i tiltalespørsmålet, sier Våpenstad.

Dersom det skal bli en eventuell rettssak fra midten av november, forutsetter Våpenstad at det blir tatt ut en tiltale før utgangen av august.

LANG DRAPSJAKT: Anne Orderud Paust (47), Marie Orderud (84) og Kristian Magnus Orderud (81) ble myrdet i familiens enebolig på Sørumsand. Politiet har ingen tekniske bevis mot de fire siktede i sake, men en lang rekke indisier.