BANKKRISE I SVING: - I praksis er den greske bankkrisen i full sving. Folk tømmer bankautomatene over natta, overalt hvor de kan finne dem, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen. På bildet venter folk ved en minibank i Athen-forstaden Ilioupolis igår. Foto: SipaUSA
BANKKRISE I SVING: - I praksis er den greske bankkrisen i full sving. Folk tømmer bankautomatene over natta, overalt hvor de kan finne dem, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen. På bildet venter folk ved en minibank i Athen-forstaden Ilioupolis igår. Foto: SipaUSAVis mer

Varsler sammenbrudd i Hellas: - Grusomme scener, pensjoner raseres, desperasjon i gatene

- Jeg føler med dem, sier sjeføkonom Jan Andreassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter helgens sammenbrudd i forhandlingene med eurosonens finansministre, tror ikke Eika-Gruppens sjeføkonom Jan L. Andreassen lenger en dyp krise er til å unngå i Hellas.

Den europeiske sentralbanken har nå besluttet å opprettholde nødfinansieringen av greske banker på dagens nivå, men krisen er neppe over med det, fordi landet høyst sannsynlig misligholder et stort lån på tirsdag.

- I en viss forstand går Hellas nå inn i en ganske dyp krise, inntil de får stablet på beina sin nye valuta, sier Jan L. Andreassen.

- Bankstengt ut uka Overfor Dagbladet forklarer sjeføkonomen hvor dramatisk denne krisen vil bli. Stikkord er tiltakende fattigdom, desperate mennesker og en tiltakende kriminalitet.

- I praksis er den greske bankkrisen i full sving. Folk tømmer bankautomatene over natta, overalt hvor de kan finne dem.

Allerede i morgen, mandag, regner Andreassen det som overveiende sannsynlig at bankene holder stengt.

- Sannsynligvis holder de stengt ut uka. Neste uke vil de kanskje åpne, men med kapitalkontroll. Da vil man kunne få ut en begrenset mengde euro, til livets opphold.

Gjeldsbrev i lønn Ifølge Andreassen er neste trinn er å få på beina en ny valuta, fordi Hellas ikke lenger kan delta i eurosamarbeidet. Andreassen tror dette vil skje ved at staten ved neste lønnsutbetaling i slutten av juli utsteder gjeldsbrev i stedet for lønn.

Hvor mye disse gjeldsbrevene blir verdt, vil avhenge av hvor troverdig den nye valutaen, drakhmer, blir.

- Du går fysisk i butikken, og spør: «Hvor mye brød får jeg for dette gjeldsbrevet», forklarer Andreassen.

Så vil kursen på drakhmene fastsettes ut fra folks tillit til denne valutaen - som han tror vil være svært liten. Dette vil igjen føre til en dramatisk reduksjon i folks kjøpekraft.

- Folk vil ganske fort tilby billige varer i bytte mot euro, bankene vil være stengt, og det blir mange grusomme scener med grekere som ikke lenger har tilgang til penger, sier Andreassen.

Fare for innbrudd Selv om norske turister i landet vil kunne gjøre gode byttehandler med folk som er desperate etter å få tak i euro, betyr krisen også store farer for dem som besøker landet:

- Man bør være obs på at desperate mennesker gjør desperate handlinger. Det blir langt større fare for innbrudd på hotellrom, for eksempel, fordi folk trenger euro. I Aten blir det mange demonstrasjoner, og folk som er forbannet, sier Andreassen.

Det greske samfunnet går nå en beintøff periode i møte, så tøff at sjeføkonomen sier han synes synd på Hellas:

- Noen mener at det er bedre med en knallhard krise på et år, enn seigpining, men de fleste synes dette er grusomt. Det blir mange tragedier ut av det, og pensjonene kommer til å gruses, sier han og sammenlikner med sammenbruddet i Argentina for noen år siden, da pensjonistene mistet 80 prosent av kjøpekraften.

- Vil lide Men det er ikke bare pensjonistene som kommer til å få svi.

- Det er tre samfunnslag i Hellas: Eliten, som holder seg flytende uavhengig av dette, og som ikke betaler skatt og har det bra. Så har vi den grå massen som sliter og jobber, og så har vi de som lever på almisser og offentlige trygder. Den siste gjengen, som det er omtrent tre millioner av, får det tøft nå. Den grå massen i midten vil også lide, mens finansfolkene på Mykonos vil nok fortsatt ha parties, sier Andreassen, og minner om at Hellas i utgangspunktet er det landet som har størst inntektsforskjeller i Europa.

Han mener Syriza, partiet som kom til makten ved å love å få slutt på innstrammingene, har endt opp med å gjøre stor skade for Hellas.

- Det som er trist, er at de ved nyttår avbrøt den hestekuren de var inne i, sier Andreassen.

- Føler med dem Hvorfor det har gått så galt i Hellas, oppsummerer sjeføkonomen på denne måten:

- Folk tenker ikke som en stat, føler seg ikke som ett folk. Det er litt mer «hver mann for seg». Det er fullt mulig at en lege i det beste strøket av Aten oppgir at han kun tjener minsteinntekt, og unngår å betale skatt, og han gjør det med god samvittighet. De tenker at «de fattige grekerne er ikke mitt problem. Enten kan de gå til grunne, eller så kan nord-europeerne ta seg av dem», sier Jan Andreassen.

Han sier dette om den tida som nå ligger foran Hellas:

- Jeg føler veldig med dem.

FARE FOR INNBRUDD: - Desperate mennesker gjør desperate handlinger. Det blir langt større fare for innbrudd på hotellrom, for eksempel, fordi folk trenger euro. I Aten blir det mange demonstrasjoner, og folk som er forbannet, sier Jan L. Andreassen. Foto GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet
FARE FOR INNBRUDD: - Desperate mennesker gjør desperate handlinger. Det blir langt større fare for innbrudd på hotellrom, for eksempel, fordi folk trenger euro. I Aten blir det mange demonstrasjoner, og folk som er forbannet, sier Jan L. Andreassen. Foto GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet Vis mer