MØTER MOTSTAND: Japans tidligere helseminister Yoichi Masuzoe møtte sterk motstand fra japanske kvinner under helgens guvernørvalg. Foto: REUTERS/Yuya Shino/NTB Scanpix
MØTER MOTSTAND: Japans tidligere helseminister Yoichi Masuzoe møtte sterk motstand fra japanske kvinner under helgens guvernørvalg. Foto: REUTERS/Yuya Shino/NTB ScanpixVis mer

Varsler sexforbud etter guvernørvalg i Japan

Japanske kvinner vil nekte sex til menn som stemte på Yoichi Masuzoe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinner i den japanske hovedstaden Tokyo truet før helga med et sexforbud mot menn som stemte på Yoichi Masuzoe i helgens guvernørvalg. Det skriver The Guardian.

Bakgrunnen for dette forbudet skal være at Masuzoe mener at kvinner ikke har noen plass i regjering på grunn av menstruasjonssyklusen deres.

I forrige uke ble det startet opp en kampanjegruppe på Twitter som kaller seg «The Association of Women Who Will Not Have Sex With Men Who Vote for Masuzoe». De har nå fått over 3000 følgere.

De anonyme grunnleggerne sier i profilen sin at de gjør dette for å hindre at Masuzoe blir valgt.

- Vi står fram for å hindre Masuzoe, som bruker slike fornærmelser mot kvinner, fra å bli valgt guvernør. (...) Vi vil ikke ha sex med menn som stemmer på Masuzoe, skriver de.

Har støtte fra regjering Den 65 år gamle statsviteren ble kjent i Japan gjennom å delta i en rekke debattprogrammer på japansk fjernsyn. Han ble først involvert i politikk i 2001. I et intervju fra 1989 sa Masuzoe at det ikke vil være riktig å ha kvinner på høyeste nivå av regjeringen fordi menstruasjonssyklusen gjorde dem irrasjonelle.

- Kvinner er ikke normale når de har mensen. Det er ikke mulig å tillate dem og ta kritiske avgjørelser til landets beste i denne perioden, som for eksempel om landet skal i krig eller ikke, sa Masuzoe.

Likevel har guvernørkandidaten støtte fra det konservative partiet, og statsminister Shinzo Abe, som sitter i regjering. Av de 16 guvernørkandidatene som nå stiller til valg er alle sammen menn. Flesteparten er også over 60 år gamle.

- En kvinners fiende Masuzoes kommentarer om kvinner og hans kontroversielle forslag om å skattelegge eldre personer, har slått tilbake på ham.

I tillegg til Twitter-gruppa ble det på onsdag opprettet en nettside av en annen gruppe kvinner som også ønsker å forhindre at han blir valgt til guvernør. Denne nettsida har omtrent 75 000 besøkende hver dag og 2800 personer har signert underskriftskampanjen deres.

- Masuzoe er en kvinners fiende. Han elsker ikke Japan, han elsker bare seg selv, skrev Etsuko Sato i en kommentar på nettsida.

Til tross for at mange kvinner i Japan har høy utdannelse, forlater de ofte jobben når de får barn. Det sosiale presset med det å være en god husmor er fortsatt sterk i Japan.

Ligger godt an Kyodo News skriver på sine nettsider i dag at Masuzoe ser ut til å vinne guvernørvalget, mens BBC melder at han vant med stor margin.

Yoichi Masuzoe er en stor forkjemper for å fortsette Japans bruk av atomenergi, noe som det spekuleres i vant han mange stemmer. Hans to nærmeste rivaler var i mot atomenergi.

FOR ATOMENERGI: guvernørkandidat Yoichi Masuzoe var en av de få kandidatene som støttet en videre bruk av atomenergi. Foto: REUTERS/Yuya Shino/NTB Scanpix
FOR ATOMENERGI: guvernørkandidat Yoichi Masuzoe var en av de få kandidatene som støttet en videre bruk av atomenergi. Foto: REUTERS/Yuya Shino/NTB Scanpix Vis mer