VARSLER ÅPING: - President Donald har sagt tydelig at han vil at skolene gjenåpner. Når han sier gjenåpne, mener han gjenåpne fullstendig, sa pressetalskvinne Kayleigh McEnany forrige uke. Foto: Patrick Semansky/AP/Scanåix
VARSLER ÅPING: - President Donald har sagt tydelig at han vil at skolene gjenåpner. Når han sier gjenåpne, mener han gjenåpne fullstendig, sa pressetalskvinne Kayleigh McEnany forrige uke. Foto: Patrick Semansky/AP/Scanåix Vis mer

Varsler skoleåpning. - Bensin på bålet

Flere eksperter er urolige for hvordan høsten vil bli, når skolene i USA skal gjenåpne. Kun 1 av 10 amerikanere synes det er en god idé å gjenåpne barnehager og grunnskoler uten restriksjoner.

Publisert

President Donald Trumps pressetalskvinne Kayleigh McEnany gjorde det forrige uke klart at skolene skal åpne igjen.

- Presidenten har sagt tydelig at han vil at skolene gjenåpner. Når han sier gjenåpne, mener han gjenåpne fullstendig. Barn skal ha muligheten til å gå på skole hver dag, sa hun og avviste at skoler kan tilby onlineundervisning på grunn av økningen i coronasmitte, sa hun.

En ny meningsmåling viser imidlertid at svært få amerikanere ønsker å gjenåpne grunnskolene som normalt til høsten.

Kun 1 av 10 amerikanere synes det er en god idé å gjenåpne barnehager og grunnskoler uten restriksjoner. Det viser en ny spørreundersøkelse fra Associated Press-NORC.

- Bensin på bålet

Flere mener munnbind og andre helsemessige sikkerhetstiltak bør være påbudt, om man skal gjenåpne skolene, skriver NTB.

3 av 10 sier at undervisning i klasserom ikke burde være lov i det hele tatt.

- Vi kan forvente at det blir som å kaste bensin på bålet. Ting vil bli ille den neste måneden, og man kan forvente at det blir verre til høsten, sier professor i epidemiologi, William Hanage ved Harvard til The Guardian.

Onsdag registrerte USA over 71 000 nye smittetilfeller og over 1200 nye coronarelaterte dødsfall i landet, viser oversikten fra Worldometers. De siste dagene har smittetallene skutt i været en rekke steder, der flere guvernører gjenåpnet sine delstater til tross for at epidemien fortsatte.

SKYLD: Under årets «4. juli»-tale var ikke president Donald Trump nådig med Kina. Video: NTB Scanpix Vis mer

Det er særlig i Sørstatene og i vest at det dag for dag registreres nye høye tall.

- Vi ser dessverre høyere tall på daglige smittede enn noen gang, også flere enn i tida før lockdown, sier epidemiolog Jennifer Nuzzo ved Johns Hopkins' senter for helsesikkerhet til The Guardian.

Bekymret

Med influensasesong i horisonten, Donald Trumps krav om at millioner av elever kommer tilbake til skolen til høsten, samt presidentvalget som snart nærmer seg, ser det ikke ut til at situasjonen vil bli bedre, heter det i artikkelen. Landet risikerer å bli revet i stykker, skriver The Guardian.

- Det er en bekymringsfull retning vi er på vei i, sier epidemiolog Jennifer Nuzzo.

Vanlig sesongbetont influensa, som pleier å inntreffe om høsten, er noe mange bekymrer seg for nå, blant annet fordi influensa gir liknende symptomer som corona; feber, frysninger, diaré og tretthet.

En feil diagnose kan forsinke behandlingen hos pasienter med corona, og gjøre det vanskeligere å fange opp et utbrudd, mener en av landets helsetopper:

- Jeg er bekymret. Jeg tror høsten og vinteren 2020/2021 sannsynligvis vil bli en av de vanskeligste tidene vi har opplevd innen amerikansk folkehelse - med samtidig pågående influensa og corona, sier direktør Robert Redfield for Centers for Disease Control (CDC), ifølge The Guardian.

RASISTISK: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for "Kung flu" i gårsdagens arrangement. Video: AP Vis mer

Gjenåpnet

Det norske Folkehelseinstituttet skriver at barn ser ut til å være mindre utsatt for SARS-CoV-2 enn voksne, og alvorlig sykdom og død rapporteres sjelden.

- Tall fra Norge og alle andre land viser at barn sjelden blir syke av covid-19. I land som for eksempel Sverige, Island, Singapore og Taiwan, som har hatt skoler åpne under koronautbruddet, er det heller ikke observert utbrudd blant barn, skrev FHI da de i april varslet å gjenåpne åpne trinn 1- 4 på barneskolene.

Smittevernet på skolene skal ivaretas på samme måte som i barnehagene, og bygger på tre hovedprinsipper:

  • Syke barn, ungdommer og ansatte skal ikke møte på skolen
  • God rutiner for håndhygiene og renhold
  • Redusert kontakt mellom personer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer