Varsler slapp fengsel men fikk bot

Oslo-legen varslet om det han mente var anbudsjuks i helsevesenet. Nå har han fått ei bot for å ha tatt ut pasientlister.

FIKK ANBUDET :  Det private helseforetaket Aleris Helse AS fikk anbudet. Flere konkurrenter reagerte. Nå er en lege og ene legesekretær dømt til bøter for brudd på helsepersonelloven. Etter at pasientlister ble tatt ut fra datasystemene til Aleris Helse. Foto: Bjørn Langsem
FIKK ANBUDET : Det private helseforetaket Aleris Helse AS fikk anbudet. Flere konkurrenter reagerte. Nå er en lege og ene legesekretær dømt til bøter for brudd på helsepersonelloven. Etter at pasientlister ble tatt ut fra datasystemene til Aleris Helse. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Høsten 2009 vant det private helseforetak Aleris Helse AS en anbudsrunde med Helse Sør-Øst. Avtalen hadde en maksimal ramme på hele 500 millioner kroner.

Flere konkurrerende private helseforetak klaget på avgjørelsen, og mente seg forbigått.

En lege fikk hjelp av en legesekretær til å ta ut en rekke utskrifter av journalsystemet til Aleris Helse som hadde vunnet anbudet. Disse utskriftene ble brukt av to andre private helseforetak i klagen.

Frifunnet Statsadvokaten Carl Graff Hartmann, som prosederte saken på vegne av påtalemyndigheten, mente legen burde dømmes til tre års fengsel for utroskap.

Oslolegen som tidligere har jobbet for Aleris Helse, mente at selskapet hadde jukset og derfor fått anbudet.

- Min klient fikk tatt ut bevis fra datasystemene for å bevise jukset, men endte med å bli tiltalt for brudd på taushetsplikten og utroskap overfor Aleris Helse AS, sier advokat John Christian Elden.

Nå er varsleren frifunnet av Borgarting lagmannsrett for utroskapsanklagen. Men retten i la ham en bot på 30.000 kroner for å ha tatt ut pasientlistene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer