Varsler slapp fengsel men fikk bot

Oslo-legen varslet om det han mente var anbudsjuks i helsevesenet. Nå har han fått ei bot for å ha tatt ut pasientlister.

FIKK ANBUDET :  Det private helseforetaket Aleris Helse AS fikk anbudet. Flere konkurrenter reagerte. Nå er en lege og ene legesekretær dømt til bøter for brudd på helsepersonelloven. Etter at pasientlister ble tatt ut fra datasystemene til Aleris Helse. Foto: Bjørn Langsem
FIKK ANBUDET : Det private helseforetaket Aleris Helse AS fikk anbudet. Flere konkurrenter reagerte. Nå er en lege og ene legesekretær dømt til bøter for brudd på helsepersonelloven. Etter at pasientlister ble tatt ut fra datasystemene til Aleris Helse. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høsten 2009 vant det private helseforetak Aleris Helse AS en anbudsrunde med Helse Sør-Øst. Avtalen hadde en maksimal ramme på hele 500 millioner kroner.

Flere konkurrerende private helseforetak klaget på avgjørelsen, og mente seg forbigått.

En lege fikk hjelp av en legesekretær til å ta ut en rekke utskrifter av journalsystemet til Aleris Helse som hadde vunnet anbudet. Disse utskriftene ble brukt av to andre private helseforetak i klagen.

Frifunnet Statsadvokaten Carl Graff Hartmann, som prosederte saken på vegne av påtalemyndigheten, mente legen burde dømmes til tre års fengsel for utroskap.

Oslolegen som tidligere har jobbet for Aleris Helse, mente at selskapet hadde jukset og derfor fått anbudet.

- Min klient fikk tatt ut bevis fra datasystemene for å bevise jukset, men endte med å bli tiltalt for brudd på taushetsplikten og utroskap overfor Aleris Helse AS, sier advokat John Christian Elden.

Nå er varsleren frifunnet av Borgarting lagmannsrett for utroskapsanklagen. Men retten i la ham en bot på 30.000 kroner for å ha tatt ut pasientlistene.

- En varsler - Det var overraskende at påtalemyndigheten snudde denne saken rundt og ville ha det til at min klient var skurken i saken, sier advokat Elden.

- Min klient reagerte sammen med de fleste andre involverte leger som ikke var tilknyttet det private helseforetaket (Aleris Helse AS, red.anm.) som fikk anbudet på det de oppfattet som feilinformasjon om pasientbehandling i anbudet til det offentlige, sier advokat Elden.

Elden vedgår at legen gikk fram på feil måte for å skaffe bevis for påstanden om anbudsjuks.

- Han fikk hentet ut opplysningene fra datasystemet i stedet for å be Helsetilsynet om å gjøre dette. Derfor aksepterer han boten for dette. Samtidig er det viktig å peke på at det aldri har vært pasientopplysninger på avveie i denne saken, sier John Christian Elden til Dagbladet.

Selv om legen har akseptert bota, reagerer advokat Elden på at legen ble tiltalt.

- En varsler i et lite legeforetak bør belønnes, i stedet for å bli overkjørt av verdens største medisinske bedrift med påtalemyndigheten på slep, sier John Christian Elden.

Slipper fengsel Legesekretæren som var tiltalt for fysisk å ha tatt ut utskriftene ble også frifunnet for den alvorlige tiltalen om utroskap. Men hun ble dømt 15 dagers betinget fengsel for brudd på helsepersonelloven.

Også legen ble dømt etter helsepersonelloven, og fikk 30 dagers betinget fengsel.

Et annet privat helseforetak som også var tiltalt i saken, ble i Borgarting lagmannsrett frikjent og slipper forelegget påtalemyndigheten mente selskapet burde ilegges.

- VARSLER:  - En varsler i et lite legeforetak bør belønnes, i stedet for å bli overkjørt av verdens største medisinske bedrift med påtalemyndigheten på slep, sier John Christian Elden. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- VARSLER: - En varsler i et lite legeforetak bør belønnes, i stedet for å bli overkjørt av verdens største medisinske bedrift med påtalemyndigheten på slep, sier John Christian Elden. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer