Varsler slutt på flykaos

KRISTIANSAND (Dagbladet): Husker du fjorårets tallrike dager med flykaos fordi det manglet flygeledere på kontrollsentralen på Røyken? Fra 3. april er det slutt på bemanningskrisen som kan lamme flytrafikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne sommeren lover tvert imot lederne for lufttrafikktjenesten at målet er å få punktligheten på Gardermoen øverst på Europatoppen.

Små sjanser

- Fra og med første uke i april må det et svært kraftig influensavirus til for å slå ut kontrollsentralen på Røyken, lover avdelingssjef Per Harald Pedersen i lufttrafikktjenesten region Øst-Norge.

- Sannsynligheten blir minimal for at det skal bli noen som helst restriksjoner på grunn av bemanningsproblemer i flygelederleddet, lover Pedersen.

Årsaken er forsert opplæring og autorisasjon av tilsammen ni nye flygelederene. Bare de færreste har vært klar over at flyselskapene og Luftfartsverket i lang tid har vært enige om å redusere flygeleder-kapasiteten på mandag ettermiddag og på formiddagen tirsdager og onsdager.

I disse trafikksvake periodene har aspirantene vært på kurs. Resultatet er blitt at autorisasjonen for den enkelte er fremskyndet fra en til to måneder i forhold til kontrollsentralens opprinnelige rekrutterings- og opplæringsplanen.

- Flygelederne har måttet tåle mye urettferdig kjeft siden åpningen av flyplassen på Gardermoen, forteller avdelingsskef Pedersen.

Berømmer

Han fortsetter:

- Jeg vil berømme mannskapene for å ha stått på og jobbet overtid i større utstrekning enn man kanskje kunne forvente. Nå kan vi slå fast at restriksjoner og forsinkelser på grunn av kapasitetsproblemer i Røyken snart er et tilbakelagt kapittel.

eivind.pedersen@dagbladet.no