Været:

Varsler snø i Sør-Norge

Vi kan vente oss et typisk høstvær utover uka. I tillegg til gråvær og regn, er det sendt ut farevarsel for snø sør i landet.

Fjellovergang Haukelifjell. Foto: Statens vegvesen
Fjellovergang Haukelifjell. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På søndag meldte Meteorologisk institutt kjøligere temperaturer og snø flere steder i landet utover uka. Statens vegvesen ber bilister vurdere om de bør bytte til vinterdekk.

Farevarsel for snø

Det er sendt ut gult farevarsel for snø over 500 meter i fjellet i Sør-Norge fra onsdag ettermiddag, melder NTB.

Meteorologisk institutt varsler snø over 500 meter i fjellet i Sør-Norge onsdag ettermiddag. I løpet av kvelden og natt til torsdag øker snøgrensa til over 1600 meter, først i sørvest.

NON STOP: Et snøras gikk av og raste mot en gjeng på skitur. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Også i Nord-Norge er det gult farevarsel, med lokalt vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Nordland og Troms på grunn av sludd- og snøbyger. Snøgrensen ventes å krype nedover fra 400–700 meter tirsdag, til 200–400 meter onsdag.

- En mild oktobersøndag på hele fastlandet, men nå er det kaldere luft på vei. I Sør-Norge må man belage seg på snø ned mot 600-800 moh, mens man i Nord-Norge kan få snø helt ned i fjæresteinene utover i uka, skrev Meterologisk institutt på Twitter søndag.

Nedbør store deler av landet

Vakthavende meteorolog Pernille Borander forteller til Dagbladet at de fleste områder i landet vil få det vått og grått de kommende dagene. Det vil komme nedbør store deler av Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge stort sett hele uka.

SKREMMENDE: På himmelen i Sichuan i Kina svever en stor superselle på himmelen. Video: Kameraone / Dagbladet Vis mer

I tillegg vil snøgrensa kunne synke utover uka, spesielt, i de nordlige delene av landet.

- Nordvesten styrer været i nord denne uka. Det blir av og på med kuling på kysten på kysten og bygevær. Det er sendt ut farevarsel for snø på fjellovergangene fra tirsdag morgen, snø ned i 200 meter onsdag, så sko deg riktig dersom du skal opp i høyden, skriver Meterologene på Twitter.

- Ikke bli overrasket dersom du møter på snø i høyden framover nå, sier Borander til Dagbladet.

Bør vurdere vinterdekk

På enkelte fjelloverganger har det allerede falt snø natt til mandag.

Anniken Island fra Statens vegvesen kan fortelle om snø i veikantene på Haukelifjell i Telemark, men at veiene ellers er tørre. Hun ber likevel bilister vurdere om de skal bytte til vinterdekk.

- Skal man over fjellet bør man absolutt bytte til vinterdekk nå, sier Anniken Island fra Statens vegvesen.

Fram med isskrapa

Sørlandet og Østlandet kan derimot vente seg tørre dager med sol denne uka. Borander forteller likevel at klarværet kan føre til frost om morgningene framover.

- Bileiere kan være nødt til å skrape bilruta kommende uke, sier hun.

Borander forteller at det er ventet en del kaldluft videre, og oppfordrer folk til å følge med på værvarselet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer