Varsler søksmål mot staten etter surrogatdødsfall

Indiske Naeem Qureshi mistet kona si da hun som surrogatmor bar fram barn til et norsk par. Nå vil han saksøke den norske stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indiske Mona Qureshi ville redde sin alvorlig syke mann. For å skaffe penger til behandling, ble hun surrogatmor for et norsk par.

Det oppsto komplikasjonerunder svangerskapet, og Qureshi døde, skriver Dagsavisen.

Hun var gravid med tvillinger, det ene barnet døde rett etter fødsel. Det andre skal det norske paret ha fått med seg hjem til Norge, ifølge Aftenposten som først omtalte saken i vår.

Nå ber den syke mannen den norske stat ta ansvar for dødsfallet. Den norske advokaten Shahzad Nazir gir ham gratis juridisk bistand.

— Vi har sendt en anmodning, eller et krav til Utenriksdepartementet (UD) og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD), der vi ber dem gi økonomisk og medisinsk bistand til min klient. Han er alvorlig syk, og er stadig på sykehuset, sier Shahzad Nazir.

Nazir argumentere med at surrogati og eggdonasjon er ulovlig i Norge, men at staten bidrar til et smutthull, der norske par kan få barn ved hjelp av surrogati i andre land. Begge departementene har avslått kravet.

— Innen få dager sender vi et varsel om søksmål, da anmodningen ikke har blitt imøtekommet, sier Nazir til Dagsavisen.

— Min klient mener at hans kone ikke hadde blitt surrogatmor for et norsk par, dersom ikke norske myndigheter hadde tilrettelagt for surrogati i utlandet. Det har de gjort ved å innvilge farskapssøknader og innvilget visum til surrogatibarn, sier Nazir.

(NTB)