PÅ SAKEN:Naboene til det planlagte monumentet etter 22. juli på Sørbråten i Hole, varsler at de vil gå rettens dersom ikke arbeidet med minnesmerket stanses. Den lokale velforeningen der det omstridte nasjonale minnesmerket etter terrorangrepet er planlagt bygget, har engasjert advokat Harald Stabell i arbeidet med å stanse arbeidet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅ SAKEN:Naboene til det planlagte monumentet etter 22. juli på Sørbråten i Hole, varsler at de vil gå rettens dersom ikke arbeidet med minnesmerket stanses. Den lokale velforeningen der det omstridte nasjonale minnesmerket etter terrorangrepet er planlagt bygget, har engasjert advokat Harald Stabell i arbeidet med å stanse arbeidet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Varsler søksmål om ikke Utøya-minnested stanses

Den lokale velforeningen i Ustranda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Naboene til det planlagte monumentet etter 22. juli på Sørbråten i Hole, varsler at de vil gå rettens dersom ikke arbeidet med minnesmerket stanses.

Den lokale velforeningen der det omstridte nasjonale minnesmerket etter terrorangrepet er planlagt bygget, har engasjert advokat Harald Stabell i arbeidet med å stanse arbeidet. I et brev til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) varsler advokaten at saken om nødvendig vil bli brakt inn for retten.

- Vi har sett oss nødt til å engasjere advokat da vi dessverre ikke når fram til de besluttende myndighetene som sitter med makten, sier Anne-Gry Ruud i Utstranda Vel til NRK.

- Mangelfull beslutning Advokaten sier beslutningen om å bygge det spesielle kunstverket har vakt sterke lokale protester og sier beslutningen ble fattet på mangelfullt grunnlag ettersom naboene ikke var representert under prosessen.

Stabell avslutter det tre sider lange brevet med å be om at naboenes klager blir hørt og at det blir foretatt et nytt stedsvalg enn Sørbråten.

- Dersom det ikke skjer, varsles allerede nå at det da kan bli aktuelt for naboene å gå til søksmål mot Staten for brudd på naboloven, paragraf 2, skriver Stabell i brevet til ministeren.

Naboloven regulerer blant annet at ingen må sette i verk noe som er urimelig eller unødvendig eller som er til ulempe eller skade for naboer. Lokalt og på Facebook har den lokale motstanden mot kunstverket fått betydelig støtte.

Åpent sår I brevet til myndighetene skriver Stabell at flere i nabolaget var sterkt berørt av terroren som rammet Utøya 22. juli 2011 og at de ikke ønsker et minnesmerke, som framstår som et åpent sår, midt i nabolaget. De mener symbolikken i å lage en rift i odden på Sørbråten vil være en for sterk påminnelse om hva som skjedde.

- Flere pårørende nekter sine kjæres navn gravert inn i nevnte minnesmerke. Flere pårørende har kommunisert at det går inflasjon minnesmerker og for dem er det kun Utøya og gravstedet som innbyr for dem til å minnes sine kjære, skriver Stabell i brevet.

Brevet er datert 28. mars, men Kommunal- og moderniseringsdepartementet har foreløpig ikke sett brevet og har derfor ingen kommentar, ifølge NRK.

(NTB)