Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler språkets visse død

Navn: Sylfest Lomheim Alder: 54 Yrke: 1. amanuensis

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om hundre år er allting glemt. Også det norske skriftspråk, både riksmål/bokmål og nynorsk. Da er globaliseringen kommet så langt at de fleste nasjonalspråkene er marginalisert til kjøkken- og privatspråk. Dette var i korthet budskapet i gårsdagens «Kulturnytt» i NRK. Avsender: Sylfest Lomheim, språkrøkter, språkorakel i NRKs «Språkteigen» og 1. amanuensis ved Høgskolen i Agder.

Han har tidligere gjort et godt poeng av at da Olav Tryggvason hoppet i sjøen ved Svolder for tusen år siden, ante han av gode grunner ingen ting om det skjellsettende tidspunktet. For kristendommen og dens tidsregning var ennå ikke innført. Første gang nordmenn var seg selv bevisste på at de gikk over i et nytt århundre, var i år 1300.

Globaliseringen begynte i Lomheims tidsregning med telegrafen. Men det er først i det siste tiåret at den er blitt virkelighet. Nøkkelordene er satellittkommunikasjon og it-revolusjonen. I dag er vi integrert med hele kloden. Det er ingen begivenhet i menneskehistorien som overskygger dette. Hva det fører til, kan ingen si, hevder Lomheim.

Han er spesielt opptatt av menneskenes evne til å samtale, fordi det er dette som atskiller oss fra dyrene. Globaliseringen har frigjort samtalen fra tid, sted og rom. Før telefon og telegraf kunne vi ikke samtale over større samtaler enn stemmen bar. I dag fins ingen begrensninger, sier Lomheim, som med et snev av vemod innrømmer at selv den politiske debatten i hans eget parti - Arbeiderpartiet - skjer elektronisk.

Han kommer fra en gård under Folgefonna der hans forfedre i løpet av et helt liv ikke mottok flere impulser utenfra enn vi i dag får i løpet av en halv time på en flimrende nyhetssending fra CNN. Men sammen med flimmeret kan vi få økt innsikt og forståelse, for teknologien er verken ond eller god, men et nøytralt redskap som blir det vi gjør med det.

For snart 30 år siden var han den første medarbeider i Sportsrevyen som snakket nynorsk. I mange år har han også vært NRKs språkrøkter i nynorsk og er fortsatt språklig orakel i den alltid hørverdige «Språkteigen». Han er selvfølgelig norskfilolog, men like pasjonert franskfilolog med gane for de gode viner. Innimellom har han vært statssekretær hos Sylvia Brustad og rektor på Høgskolen i Agder. Han er fortsatt fylkesleder i Arbeiderpartiet, en framifrå bordtaler som og kan stevje.

Og selvfølgelig mener han at livet ikke er noen spøk. Hadde så vært tilfelle, ville det ikke vært mye moro.