Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler sterkere vind når ekstremværets «giftige hale» når land

Meteorologene forventer vind i orkan styrke når etterslenger av «Tor» treffer vestlandskysten med full styrke.

GIFTIG HALE: Den giftige halen til ekstremværet Tor forventes å treffe kysten av Sogn og Fjordane i ettermiddag, uvisst når. Foto: Skjermdump met.no.
GIFTIG HALE: Den giftige halen til ekstremværet Tor forventes å treffe kysten av Sogn og Fjordane i ettermiddag, uvisst når. Foto: Skjermdump met.no. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN / OSLO (Dagbladet): Ekstremværet Tor har gått inn i fase C, og traff i 14-tiden i dag kysten av Hordaland og Sogn og Fjordane for fullt. Det er meldt om svært sterk vind flere steder på vestlandskysten, noe som blant annet har ført til store trafikkproblemer og steinras.

På Kråkenes, like sør for Stad, er det meldt om sterk storm som kraftigste vindstyrke. Det er den foreløpig sterkeste vindstyrken som er målt. Utover ettermiddagen inntreffer imidlertid det meteorologene kaller stormens «giftige hale».

DIREKTE: Følg ekstremværet minutt for minutt

- Ofte kan det være den som gjør at vindstyrken bikker opp på orkan styrke, og vi tror nok det er en god sjanse for at vi kommer til å måle det på ett eller flere målesteder utover ettermiddagen og kvelden, sier meteorolog John Smits.

Kraftig etterslenger Han beskriver den giftige halen som en siste «snert» av kraftig vind som kommer etter at selve stormsenteret har truffet land. Han sammenligner det med den spisse taggen på halen til en stor og sint dinosaur.

- Det er en slags «etterslenger» på et lavtrykk, en slags siste snert i etterkant av lavtrykket, hvor kanskje den aller sterkeste vinden kommer, beskriver han.

Han tror kanskje Hordaland har den sterkeste vinden akkurat nå i 15-tiden. Da Dagbladet var i havneområdet i Bergen tidligere i dag, svingte flytebryggene i båthavnen godt.

LES OGSÅ: Tor sikret sønnen Henrik fra ekstremværet «Tor»

Folk jobbet med å sikre båtene sine.

- Vi har opplevd tøffe stormer her før. Det har gått noen båter, men aldri folk. De fleste har sikret båtene sine godt, men kanskje ikke alle. Jeg skal snart gå en tur rundt for å sjekke, sier havnesjef Ole Rasmussen i Elsesro båthavn ved Gamle Bergen til Dagbladet.

Han har selv en 57 stor seilbåt som ligger ved den innerste flytebryggen. Utenfor båthavnen ligger en stor og solid bølgedemper som tar imot de verste støtene fra bølgene.

Allan Karlsen bor i husbåten «Kong Ferking» like ved. Han holder seg orientert om utviklingen og spør havnesjefen om gode råd.

- Båten min er så stor at det bør gå helt greit, men det er noen som bor i mindre seilbåter her. De vil få det tøffere, sier Karlsen til Dagbladet.

Øker lenger nord Vinden forventes imidlertid å øke lenger nord. Seint i ettermiddag vil den giftige halen trolig treffe kysten av Sogn og Fjordane, og i løpet av kvelden går den videre oppover landet til Trøndelagskysten og kysten av Helgeland.

Han sier det er vanskelig å anslå akkurat når den kraftigste vinden vil komme, og sier det vil skje gradvis.

Ødeleggelser Meteorologene anslår at ble under stormen Dagmar, som gjorde skader for nesten en halv milliard kroner for fire år siden.

Det er allerede meldt om ødeleggelser og trafikkproblemer som følge av uværet. Blant annet veltet en henger overende på Nordhordlandsbrua tidligere i dag, og steinskred har truffet flere biler.

BLÅSTE OVERENDE: På Nordhorlandsbrua i Bergen blåste en henger overende og traff en bil. Foto: Ørjan Liseth.
BLÅSTE OVERENDE: På Nordhorlandsbrua i Bergen blåste en henger overende og traff en bil. Foto: Ørjan Liseth. Vis mer

Flere skoler i Bergen er blitt stengt som følge av uværet.

LES OGSÅ: Steinskred har truffet flere biler - hengere blåst overende

Det er varslet ekstremvær i ni av atten fylker i Norge som følge av «Tor».

Fra fredag ettermiddag er det ventet sørvest sterk storm på strekningen Hordaland-Helgeland, med fare for orkan på deler av strekningen og vindkast inn over land på 35-50 m/s.

Det er også ventet kraftige vindkast fra vest i utsatte områder nord for Mjøsa i Oppland og Hedmark, samt i øvre Buskerud. Det skriver Meteorologisk Institutt på sine hjemmesider.

HÅPER DET GÅR BRA: Allan Karlsen og Ole Rasmussen har hver sine store båter liggende fortøyd ved Elsesro båthavn. De håper vinden dreier mot vest slik at de ikke blir rammet av de verste bølgene. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
HÅPER DET GÅR BRA: Allan Karlsen og Ole Rasmussen har hver sine store båter liggende fortøyd ved Elsesro båthavn. De håper vinden dreier mot vest slik at de ikke blir rammet av de verste bølgene. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media