Corona:

Varsler stikkprøver og saftige bøter

Justisminister Monica Mæland sier til Dagbladet at kommunene vil ta stikkprøver for å sikre at den obligatoriske testingen ved innreise overholdes.

FØLGER SITUASJONEN: - Vi må få ned smitten for at vinteren og våren skal bli lettere, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet, samtidig som han forsvarer regjeringens strenge tiltak. Video: Andresen og Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 900 +431
innlagt 124 -8
døde 543 +18
påvist smittet 96 900 000+694.1K
døde 2 070 000 +17.5K
Se mer

Nylig innførte regjeringen obligatorisk testing ved ankomst til Norge. Justis- og beredskapsminister Monica Mæland sier til Dagbladet at kommunene vil ta stikkprøver for å forsikre seg om at kravet overholdes.

- Målet er selvsagt at vi skal håndheve dette. De aller fleste skal kunne testes ved ankomst, mens resten må teste seg innen 24 timer etter ankomst i kommunene hvor de skal oppholde seg i karantenetida, sier Mæland til Dagbladet og fortsetter:

- Kommunene kommer til å ta stikkprøver basert på innreiseregistreringen som de reisende gjennomfører. Dette for å sikre at alle faktisk tester seg. Det er jo slik at politiet får tips om personer som ikke respekterer reglene, og da risikerer man saftige bøter.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Regjeringen snudde

Opposisjonen har krevd obligatorisk testing på grensa i månedsvis. Regjeringen og helseminister Bent Høie har hovedsakelig argumentert mot dette tiltaket fordi det medfører kapasitetsutfordringer og at det kan være vanskelig å håndheve. Tiltaket ble likevel innført 2. januar etter at Helsedirektoratet anbefalte det for å hindre eller bremse import av den muterte britiske virusvarianten.

Dermed skal alle som ankommer Norge fra røde land først registrere seg i opptil 72 timer før de passerer grensa. Deretter er man pålagt å teste seg enten ved grensa eller i kommunene hvor man skal oppholde seg i karantenetida innen 24 timer etter ankomst.

- Det er mange grunner til at Helsedirektoratet endret sine vurderinger. Det var knyttet til at vi fikk godkjent hurtigtestene, handlet om risikoen knyttet til den muterte virusvarianten fra Storbritannia, som det er veldig viktig å oppdage, og at vi hadde fått på plass et registreringssystem for innreisende som gjør at vi også har muligheten til å si at dette skal skje innen 24 timer, og ikke nødvendigvis bare på grensa, sier helseminister Høie til Dagbladet.

Regjeringen vil også stenge en del mindre grenseoverganger hvor det er liten reiseaktivitet og som ikke har teststasjoner.

- Dreier det seg om fysiske sperringer på de mindre grenseovergangene?

- Ja, dette gjør vi på den måten som er nødvendig for å hindre ferdsel. Vi trenger å ha kontroll i den situasjonen vi er i nå, og derfor er det viktig at man benytter seg av de overgangene som er bemannet med politi, eller teststasjoner, og at man får tatt de nødvendige avklaringer på grensa, sier justisminister Mæland.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Sperret grensa

Ordfører Bente Estil (Ap) i Lierne kommune i Trøndelag opplyser til Dagbladet at stenging av mindre grenseoverganger medførte problemer for dem. Det var Namdalsavisa som først omtalte saken.

- 2. januar fikk vi plutselig beskjed om at det var blitt satt opp fysiske sperringer. Det var ikke mer enn noen bukker, men vi hadde ikke fått beskjed om det på forhånd, sier ordføreren til Dagbladet.

Estil opplyser at Lierne kommune har seks grenseoverganger, og at omkring 50 personer dagpendler til kommunen fra Sverige. Disse arbeidstakerne har jobber i både helsevesenet og det private næringslivet.

- Det ble litt fram og tilbake, og etter omkring ei time ble de fysiske sperringene fjernet. Heldigvis har vi fått klarhet i dette ganske raskt.

Ordføreren opplyser at grenseovergangene på nåværende tidspunkt er skiltet med informasjon om gjeldende regler.

- Jeg tenker at man kanskje kunne ha sett på kartet. Når en kommune har seks grenseoverganger, så er det på grunn av at det er behov for det. Våre naboer på svensk side er en del av lokalsamfunnet vårt. Det er veldig rart for oss slik som det er nå med ei grense som vi tidligere aldri har måttet tenke på at er der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer