Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler stor lyng-, gress- og skogbrannfare i store deler av landet

- Dette er svært uvanlig, sier meteorolog Jørgen Grønneberg.

STOR BRANNFARE: Meteorologisk Institutt har sendt ut flere obs-varsler om stor gress- lyng- og skogbrannfare i store deler av landet. Dette bildet er fra lyngbrannen på Frøya tidligere denne uka. Foto: Joakim Halvorsen / NTB scanpix
STOR BRANNFARE: Meteorologisk Institutt har sendt ut flere obs-varsler om stor gress- lyng- og skogbrannfare i store deler av landet. Dette bildet er fra lyngbrannen på Frøya tidligere denne uka. Foto: Joakim Halvorsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologisk Institutt har sendt ut flere obs-varsler der de advarer mot stor gress-, lyng- og skogbrannfare i store deler av landet.

I Nordland, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag varsles det stor brannfare både i dag og i morgen.

Ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt i Bergen, Jørgen Grønneberg, er det svært uvanlig å sende ut slike varsler på dennne tida av året.

- At det er helt bart og tørt er temmelig uvanlig på denne tida av året. I hvert fall over så store områder som dette, sier Grønneberg til Dagbladet.

Brannfaren vil minke i noen områder For noen deler av landet vil brannfaren minke utover morgendagen, men Grønneberg sier at Møre og Romsdal og Trøndelag vil fortsette å være utsatt.

- Lyngbrannfaren vil minke sør for Stad der det i morgen ventes nedbør i form av regn. Møre og Romsdal og Trøndelag vil derimot fortsette å ha samme forhold som de har hatt hittil, og det ventes på søndag også. 

Meteorologen forteller at grunnen til at det har kommet så lite nedbør på Vestlandet og nordover fordi det har ligget et høytrykk stasjonert over Øst-Europa.

-  Høytrykket i øst har ligget stasjonert over Vest-Russland hele måneden. I tillegg har det ligget et lavtrykk over Atlanterhavet som ikke har nådd kysten, sier Grønneberg.

I morgen vil det altså komme noe nedbør sør for Stad og på Vestlandet. I tillegg varsles det periodevis liten storm på utsatte steder i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og i Trøndelag.

Ingen endring i Trøndelag Jørgen Grønneberg har fått med seg brannene som har funnet sted i Trøndelag og i Sogn og Fjordane den siste tida, men kan ikke se noen bedring med tanke på været som kommer.

- Vindkast i overkant av 20 sekundmeter har skapt problemer, og Trøndelag er spesielt utsatt for vind. De to neste døgnene ser det ikke ut som det blir en stor endring i forhold til brannfaren, sier Grønneberg.

Flere store branner I januar har det oppstått flere store branner. I Lærdal, Flatanger og på Frøya har lyng og skogbrann forårsaket store ødeleggelser på både hus og natur.

I Flatanger ble 63 bygninger nedbrent, mens nær 30 bygninger i Lærdal ble lagt i ruiner.

- Brannen i Flatanger har omfattet færre bolighus. Fritidshus har ofte mindre verdier, så vi anslår at regningen blir på mellom 150 og 200 millioner kroner i hver av brannene, sier seksjonssjef Geir Trulserud i Finans Norge.

Det var på mandag kveld i 22.20-tida at nødetatene i Nord-Trøndelag fikk melding om lyngbrannen i Flatanger. Brannen startet i området Uran på Sørnesset i Flatanger, og spredde seg videre med god hjelp av sterk vind i området.

Sterk vind gjorde også at lyngbrannen på Frøya spredde seg raskt. Etter å ha startet onsdag, ble den slukket i løpet av torsdagen før den rakk å true bebyggelsen.

Politiet har startet etterforskning etter storbrannen som herjet på Frøya
, opplyser lensmann Inge Dahlø til Dagbladet.

- Vi har begynt etterforskningen, og vi vil intensivere denne i morgen. Vi vil jobbe med å finne ut hva som skjedde, sier Dahlø.

Hele Norges coronakart