Varsler stor skredfare landet over

Inngangen til årets vinterferie har vært preget av snøskred og lørdag mistet to menn livet i en skredulykke i Troms. Nå varsles det økt skredfare over hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet): Fredag ble en mann lettere skadet av et snøskred i Mørkedalen ved Hemsedal. Området er svært utsatt for skred også i tiden fremover. I formiddag gikk et nytt skred i området, da to skiløpere utløste et over 300 meter bredt skred vest for Svarthetta.

Også ved Harpefossen skisenter i Nordfjord i Sogn og Fjordane og på Voss, gikk det snøskred søndag formiddag. I Nordfjord fryktet letemannskapene lenge at en ni-åring var tatt av skredet. Det viste seg ikke å stemme. En større søke-og leteaksjon ble satt i gang i Myrkdalen nord for Voss. Hunder markerte funn i området, men politiet forteller til Dagbladet at ingen er meldt savnet og ingen ble funnet i søk.

- To redningshunder har markert at det ligger folk under snøen. Det går imidlertid ikke skispor inn i rasområdet, opplyser Erik Hole, operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, til Dagbladet.

Omkom Hordaland politidistrikt fikk søndag også melding om et større ras ved Espelandsvatnet i Jondal kommune.

- Politiet har vært på stedet, og vi har vurdert det til at ingen personer er fanget under snøen. Dette raset har funnet sted høyt oppe på fjellet, og det er ikke vanlig at folk befinner seg på dette stedet, opplyser operasjonsleder Hole.

Lørdag mistet søskenbarna Harald Arne Andersen (47) og Roger Alf Andersen (56) livet og én ble skadd i et skred på Kvaløya i Troms. De to omkomne ble funnet etter to timer i snømassene av letemannskaper. Den tredje mannen som ble skadd av raset er fraktet til sjukehus.

- Han ble i går fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) med lettere skader, sier fungerende operasjonsleder ved Troms politidistrikt, Børge Lindberg til Dagbladet.

Fare over alt
Nå varsler både meteorologer og skredeksperter stor skredfare de neste dagene. Både Nord-Norge, Midt-Norge, Vestlandet og Østlandet er utsatt.

- Mandag får vi mild luft og vind inn over oss. Vestlandet og Midt-Norge vil ha størst skredfare sammen med Nord-Norge. Den milde luften som er ventet i Tryslitraktene fører også med seg økt skredfare. Vestlandet vil få større nedbørsmengder over seg og derfor bør man være forberedt på snøskred, sier Stig Arild Fagerli ved StormGeo.

Han forteller videre at værsituasjonen får alle hans varsellamper til å lyse rødt.

- Det har vært utløst mange skred i helga og skredfaren opprettholdes utover de neste dagene. I Sør-Norge blir det også mye vind i fjellene og en betydelig skredfare, sier han.

Viktige vurderinger Ved de store skianleggene på Østlandet vurderes situasjonen fra time til time. På Trysil er skredfaren oppjustert fra 2 til 3 og det vurderes å sprenge bort skavler med dynamitt. I Kvitfjell er det varslet moderat skredfare de nærmeste dagene.

Solveig Kosberg driver skredvarslingstjenesten www.snoskredvarsel.no og forteller til Dagbladet, at de som ferdes i fjellet alltid må ta egne vurderinger.

- Derfor er det viktig å kunne forstå selve skredvarslene, sier hun.

Det siste året har hun ved hjelp av Møre og Romsdal fylkeskommune og lokale sponsorer bygget opp en nettjeneste for snøskredvarsling - hun håper blir nasjonal på sikt.

- Neste uke reiser jeg til Sogndal og Fjellsportfestivalen for å varsle skredfaren. For å skape så presise varsler som mulig har jeg svært kjente fjellfolk ute i fjellet for å ta prøver. I dag finnes det ikke nok av kompetente og lokalkjente kjentfolk på nasjonalt plan, men det er et mål at det skal komme på plass med årene, sier hun.

Her finner du Norges Geologiske Institutt (NGIs) skredvarsel www.snoskred.no

Kosberg forteller at den stadig økende populæriteten rundt toppturer i Norge, øker viktigheten av gode og oppdaterte skredvarsler.