Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Airbnb:

Varsler store endringer

Selskapet skal bruke et år på å gå gjennom sju millioner utleieannonser, etter flere svindelskandaler.

DELING: Airbnb har blitt et populært alternativ for hotell når folk er på reise, og man kan tjene gode penger ved å leie ut sitt eget hjem. Foto: AFP / NTB Scanpix
DELING: Airbnb har blitt et populært alternativ for hotell når folk er på reise, og man kan tjene gode penger ved å leie ut sitt eget hjem. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Tjenesteleverandøren Airbnb har blitt veldig populært de siste åra. Samtidig som man kan spare penger å leie en fremmeds leilighet eller hus framfor et hotell, kan du selv tjene gode penger på å leie ut din egen bolig.

I det siste har kritikken haglet mot selskapet. I forrige uke avslørte magasinet Vice svindel på bookingsiden, der en person opprettet flere falske profiler og hus, og tvang gjestene i siste liten til å bytte til et annet hus enn det de hadde booket.

Flere opplevde at de ikke ble hørt da de kontaktet selskapet for hjelp etter hendelsen, skriver magasinet.

Nå skal selskapet gjøre en rekke endringer på plattformen for å gjøre det tryggere å bruke tjenesten, skriver Vice, som har fått tilgang til en intern e-post administrerende direktør og grunnlegger Brian Chesky har sendt til alle sine ansatte.

Verifisering

I e-posten skriver Chesky at de skal bruke et år på å gå gjennom sju millioner utleieannonser, og verifisere alle. Dersom gjester opplever at leiligheten ikke lever opp til det som sto i annonsen, vil de bli flyttet til et like godt alternativ eller bedre, eller få pengene tilbake.

- Vi mener at tilliten på Internett begynner med verifisering av informasjonen på plattformene, og vi tror dette er et viktig steg for vår bransje, sier Chesky i e-posten.

De skal også flagge profiler og reservasjoner som er mistenkelige, for å stoppe uverifiserte parter før eventuelle bookinger.

«BARBIE»-HUS: I Malibu har Mattel, som lager «Barbie» laget huset hennes - men i menneskestørrelse! Og jammen kan du ikke bo i det også. Foto: CNN. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Setter opp døgnåpen telefon

I tillegg til å gå gjennom alle boligannonsene skal det settes opp en døgnåpen telefon for kundene, en «24/7 Neighbor Hotline». Ved hjelp av denne kan kunder ringe direkte til et Airbnb-team som vil være tilgjengelig uansett tid på døgnet, dersom de skulle trenge det.

- I over elleve år etter at Joe, Nate og jeg startet Airbnb, har jeg blitt spurt om hva som har overrasket meg mest med verden. Jeg har hatt to svar: at folk faktisk er gode, og at vi er 99 prosent like, sier Chesky i e-posten.

Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, synes det er bra at Airbnb gjør tiltak som kan gjøre det tryggere å leie en feriebolig.

- Økt tillit til utleierne, samt et mer smidig forhold til naboer, vil komme alle til gode, sier han til Dagbladet.

Iversen understreker likevel at tiltakene er omfattende og tidkrevende.

- Siden leie via Airbnb i all hovedsak ikke er lovregulert, er forbrukeren avhengig av gode avtalevilkår og trygge forhold lagt til rette av plattformen.

Lite svindel i Norge

POSITIV: Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, synes tiltakene er gode. Foto: Forbrukerrådet
POSITIV: Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, synes tiltakene er gode. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Iversen forteller at Forbrukerrådet mottar få henvendelser om Airbnb, og hører sjelden om svindel av norske forbrukere. Men han forteller at det blir innstramminger i Norge også.

Fra og med 1. januar 2020 trer endringer i eierseksjonsloven i kraft.

- Endringene innebærer at adgangen til å drive med korttidsutleie i eierseksjonssameier begrenses til 90 døgn årlig. Adgangen til å drive med korttidsutleie i borettslag utvides til 30 døgn årlig. Dette betyr i praksis at utleie igjennom for eksempel Airbnb vil begrenses til 90 døgn i året for eierseksjonssameier, forklarer han til Dagbladet.

Flere drept på fest

Nylig innførte Airbnb et forbud mot husfester etter at fem personer ble skutt og drept i slutten av oktober, under en halloweenfest holdt i en Airbnb-leilighet i Orinda i California.

Ifølge Washington Post ble festen promotert på sosiale medier som «Airbnb mansion party», og politiet beskrev det som kaotisk da flere hundre gjester løp rundt på eiendommen i panikk. Flere av dem med skuddskader.

Tidligere i år ble også et britisk par lurt da de betalte 200 000 kroner for en luksusleilighet på Ibiza som ikke eksisterte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media