SØKKVÅT SØNDAG: Det er sendt ut OBS-varsel for flere fylker i Sør-Norge fordi man venter store mengder regn i løpet av en relativt kort periode søndag ettermiddag og kveld. Nedbøren fører til økt fare for snø- og jordskred. Bildet er tatt på Karl Johans gate i Oslo sentrum sommeren 2014. Foto: Christian R. Christensen/Dagbladet
SØKKVÅT SØNDAG: Det er sendt ut OBS-varsel for flere fylker i Sør-Norge fordi man venter store mengder regn i løpet av en relativt kort periode søndag ettermiddag og kveld. Nedbøren fører til økt fare for snø- og jordskred. Bildet er tatt på Karl Johans gate i Oslo sentrum sommeren 2014. Foto: Christian R. Christensen/DagbladetVis mer

Varsler store nedbørsmengder og skredfare i morgen

Mye regn over hele det sørlige Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologisk institutt har send ut et OBS-varsel, og Varsom.no advarer om stor skredfare som følge av de store nedbørsmengdene som skal falle ned over hele den sørlige delen av Norge nå i helga.

Søndag justeres faregraden opp til 3 - betydelig skredfare i store deler av Sør-Norge grunnet regnvær, plussgrader helt til topps og mangel på nattefrost, heter det på varsom.no.

Nedbøren kommer i all hovedsak søndag, sier vakthavende meteorolog ved meteoroligisk institutt, Kristen Gislefoss, til Dagbladet.

Skyer fra sør - Nedbørssystemet kommer sørfra, og vil først gjøre seg gjeldende på Sør- og Vestlandet. De kraftigste bygene vil komme først på ettermiddagen, kanskje først i morgen kveld for Østlandets del, sier Gislefoss.

Det er ventet å falle 15-25 millimeter regn i løpet av tolv timer, ifølge meteorologisk institutt.

De har tidligere varslet tordenvær på Østlandet i morgen kveld, men det vil ikke Gislefoss gå god for.

- Jeg ville ikke skrive det i varselet, det er ikke årstiden for det. Men det kan oppstå lokalt i en varm sektor, sier Gislefoss.

Aldri så galt er det godt for noe: Nedbørsmengdene vil etter alt å dømme gjøre at man kan avblåse varselet om gress- og lyngbrannfare for østlandet.

Godværsuke Når regnværet blåser over i løpet av søndag og mandag, åpner det for en riktig godværsuke for hele Sør-Norge.

- Det kan drøye noe utover mandag før nedbørssystemet passerer Østlandet, det passerer noe tidligere i sør og vest. Deretter blir det en bedre periode utover i neste uke, sier Gislefoss.

I Oslo er det meldt sol og delvis skyet fra tirsdag og ut uka, med temperaturer opp mot 20 grader. Kristiansand, Bergen og Stavanger får omtrent det samme været. I Stavenger melder yr.no 22 grader og strålende sol neste helg.

I Trondheim blir første del av uka overskyet, men fra torsdag blir det sol og fine temperaturer opp mot 17 grader mot neste helg.

I Tromsø blir det noe kjøligere, med nedbør første halvdel av uka, og temperaturer rundt ti grader.