Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsler storinnsats. Her står UP i påska

Utrykningspolitiet ber folk passe ekstra på i trafikk- og ulykkeshøytida.

KLAR: UP-sjef Runar Karlsen er klar til å ta fartssynderne i påska. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
KLAR: UP-sjef Runar Karlsen er klar til å ta fartssynderne i påska. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påskeuka er en av høytidene for utfart på veiene i Norge. Fra og med i dag og fram til og med andre påskedag valfarter nordmenn til fjell eller til sjøs.

Utrykningspolitiet (UP) er mer enn klar over det, og har forberedt seg godt til trafikken på norske veier.

- Planen er som tidligere i år. Vi har bra med ressurser ute og topper laget onsdag, skjærtorsdag og slutten av påska. Vi har mest patruljer ute på hovedveiene, men også bra med patruljer ute rundt omkring i landet, sier UP-sjef Runar Karlsen til Dagbladet.

Fartskontroller

Med stor trafikk er påska også høysesong for trafikkulykker, men de siste åra har det vært en meget positiv nedadgående trend i antall alvorlige ulykker.

I fjor viser foreløpige tall én dødsulykke og 66 ulykker med personskader i påska. De siste tre åra har det i snitt vært 71 ulykker. For ti år siden, i 2008, var tallet tre ganger så høyt, 212 ulykker, ifølge Statens vegvesen.

- Tolv mennesker er drept i trafikken de siste fem påskeperiodene fra fredag før palmesøndag til andre påskedag. Det er ikke mer enn ellers, sier Karlsen i UP.

De kommer spesielt til å passe på fart og rus i uka som kommer.

- Vi kommer til å gjennomføre fartskontroller og ruskontroller. Vi skal også undersøke køkultur og gripe inn hvis noen sniker i køen på en farlig måte. Det er stor risiko for forsinkelse og kø i disse dagene, sier han.

Her står de

Noen strekninger er langt mer trafikkert enn andre. Her vil politiet passe ekstra på.

- By til fjell vil vi passe ekstra på, og fjell til by på hjemfarten. Der vil vi være til stede med både sivilt og uniformert politi. Vi vet hvor det er utfart og hjemfart. Det er kjente strekninger, og det skal ikke være noen overraskelse for de fleste hvor vi er, sier Karlsen.

E6 og E18 ut av Oslo er blant stedene UP vil holde oppsikt i køene.

På Vestlandet lover også politiet kontroller på veiene.

- Vi er døgnbemannet med særlig fokus på E39 og fylkesvei 57 mot Mongstad. Det blir kontroller, sier Kurt Inge Hordvik, politioverbetjent ved Nordhordland lensmannskontor til BT.

Også i Trøndelag blir utfarts- og innfartsveiene nøye kontrollert.

- Vi konsentrerer oss om hovedveinettet, som E6, E14 og E39, men også om deler av fylkesveinettet som mange bruker for å komme seg til hytta. For eksempel fylkesvei 714 mot Hitra og Frøya og i oppdalsområdet, sier distriktssjef Tor Magne Kalland i utrykningspolitiet i Midt-Norge til Adresseavisen.

Parkerer ikke i høytida

Karlsen sier imidlertid at politibilene ikke kommer til å stå parkert fra onsdag før skjærtorsdag til første påskedag. ​

- Vi skal også være i områdene der folk er i påsketida og vil ha spesielt fokus på rus. Unngå rus i disse feriedagene hvor det kanskje er litt langt fra hotellet til hytte. Vi vil gjennomføre kontroller med alkohol og medikamenter og narkotika gjennom hele påska, sier han.

Mange kan komme fra bare veier og vårføre i byen før de møter vinteren på fjellet.

- Du må være godt skodd. Noen steder kan det se greit ut, mens det i virkeligheten er veldig glatt.

- Vi har foreløpig bra tall på alvorlige ulykker i år. Folk kjører forsiktig når det er glatt og vanskelig. Vi får håpe den gode statistikken holder seg gjennom påska. Folk bør ta det med ro og passe på føre.

- Vær kylling i påska

Påska, pinsehelga og begynnelsen av sommerferien er periodene hvor UP har ekstra med mannskaper på jobb.

Nytt for året er at alle UP-regioner har kontaktpersoner i veitrafikksentralen slik at UP kan koordinere innsats der det trengs.

Veidirektør Terje Moe Gustavsen ber trafikantene ta det med ro.

– Tør å være litt kylling i påsken. Senk farten, følg køen og dropp farlige forbikjøringer. Du sparer lite tid på å ta vågale valg i trafikken, men utsetter både deg og andre for fare. Ved å ta hensyn og kjøre forsiktig, kommer både du og dine medtrafikanter trygt fram, sier han i en pressemelding.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!