DET BLÆS: Orkanen «Berit» i aksjon ved Kråkenes fyr i Vågsøy kommune i november i fjor. I natt skal det på nytt blåse kraftig på Vestlandet, om enn i litt svakere skala enn vi har opplevd under de seneste stormene. Foto: Torfinn Kråkenes
DET BLÆS: Orkanen «Berit» i aksjon ved Kråkenes fyr i Vågsøy kommune i november i fjor. I natt skal det på nytt blåse kraftig på Vestlandet, om enn i litt svakere skala enn vi har opplevd under de seneste stormene. Foto: Torfinn KråkenesVis mer

Varsler storm og elendige kjøreforhold

Frontsystem på vei inn for å hamre kysten i kveld og i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld og i natt kommer et frontsystem med mye nedbør og sterk vind over Vestlandet. Det vil bli lokalt svært vanskelige kjøreforhold på grunn av sludd eller snø som går over til regn, advarer Meteorologisk institutt i et OBS-varsel.

• Se oppdaterte vegmeldinger i kartet over.

- Fra mandag vil det bli mye vind, spesielt langs kysten fra Vestlandet og helt opp til Nordland. Området fra Stavanger til Stadt blir verst rammet. Her blir det storm og vi kan ikke utelukke at det blir enda sterkere i kastene, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Kan det bli like ille som det vi har opplevd i det siste?

- Vi får håpe at vinden ikke blir like sterk som «Emil» i styrke, men siden det blir storm, kan det bli kortere perioder med ekstremt sterk vind, sier Johansen.

Full storm Vinden vil komme i 10 til 15 sekundmeter og gradvis øke. Sogn og Fjordane kan vente opp i liten storm på kysten og i fjellet i løpet av natta, med full storm ved Stad i morgen tidlig. Dette vil minke utover ettermiddagen, ifølge meteorologene.

- Man skal ikke veldig langt vekk fra kysten før det kommer som snø. Både på Vestlandet, i Møre og Romsdal og i Trøndelagsregionen vil det bli en ganske urolig uke. Her blir det vind med sterk kuling og kanskje opp i liten storm.

Dette fører til at det kan bli økt rasfare i fjellet.

- Hvis vi får nedbør kombinert med økte temperaturer og en tiltagende vind, vil dette føre til økt skredfare. Enten i form av snøskred, stein- eller jordskred. Folk har ingenting i fjellet å gjøre. Det er for mye vind og for mye nedbør i fjellet og i vestvendte strøk. Hvis man ikke bor der, bør man holde seg borte fra fjellet i uka som kommer. Det er bare å utfordre skjebnen, sier Johnsen.

- Langt fra normalvinter Sørlandet og Østlandet får stabilt god vinter utover uka. Det samme er tilfelle for Troms og store deler av Finmark som får noen få minusgrader og relativt lite nedbør. Karasjok og Kautokeino får «vår-temperaturer» for årstiden, ikke mer enn rundt 10 minusgrader.

- Så langt har det vært langt fra en normalvinter. Det har vært betydelig mildere og tørrere enn det som er vanlig. Det har vært vår-lignende tilstander rundt omkring i landet, selv om det har kommet litt snø i løpet av de siste dagene, sier stats meteorolog Øyvind Johnsen.