Fusjonsenergi

Varsler stort gjennombrudd: - En milepæl

USAs energiminister skal tirsdag kunngjøre et stort vitenskapelig gjennombrudd. - En milepæl, sier svensk professor som likevel er skeptisk.

VARSLER GJENNOMBRUDD: Et eksperiment med fusjonsenergi gjort her på Lawrence Livermore National Laboratory i USA kan være et stort vitenskapelig gjennombrudd. Foto AP/NTB
VARSLER GJENNOMBRUDD: Et eksperiment med fusjonsenergi gjort her på Lawrence Livermore National Laboratory i USA kan være et stort vitenskapelig gjennombrudd. Foto AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden midten av 1900-tallet har forskere drømt om å kunne bruke kjernefysisk fusjonsenergi til å skape mer eller mindre ubegrenset fossilfri energi.

En rapport i Financial Times antyder nå at forskere ved Lawrence Livermore National Laboratory i USA har gjort et stort gjennombrudd i jobben med å komme nærmere dette drømmescenarioet.

Forskerne skal ha oppnådd en netto energigevinst fra en eksperimentell fusjonsreaktor. Dersom det stemmer, er det første gang forskere har lyktes med å produsere mer energi en i en fusjonsreaktor enn det som blir brukt under prosessen.

Lykkes forskerne med dette på en stor skala kan det være med på å stoppe verdens avhengighet av fossilt brensel, skriver CNN.

SOLA: Det er den samme kjernefysiske fusjonen som skjer på sola som forskere nå forsøker å utnytte på jorda. Foto: Nasa/UPI/Shutterstock/NTB
SOLA: Det er den samme kjernefysiske fusjonen som skjer på sola som forskere nå forsøker å utnytte på jorda. Foto: Nasa/UPI/Shutterstock/NTB Vis mer

Den kjernefysiske energien vi bruker i dag kalles fisjonsenergi, men den er problematisk fordi den blant annet etterlater store mengder farlig radioaktivt avfall.

Typen laserfusjon, som det er snakk om her, er det motsatte av fisjon. I stedet for å skape energi ved å splitte to atomer fusjonerer man i stedet to lettere atomer og vil ikke etterlate det samme radioaktive avfallet. Det er altså den samme kjernefysisk fusjonen som skjer på sola og andre stjerner i verdensrommet.

- Banebrytende

Da Det hvite hus lanserte sin fusjons-strategi tidligere i år, beskrev kongressmedlem Don Beyer teknologien som «en hellig gral for ren energi, ifølge Financial Times.

- Fusjon har potensial til å løfte flere verdensborgere ut av fattigdom enn noe annet siden oppfinnelsen av ild, sa han.

Doktor Robbie Scott, en av de som bidro til denne forskningen, beskriver resultatet av eksperimentet som banebrytende

- Omfanget av gjennombruddet for laserfusjonsforskning kan ikke overvurderes, sier han ifølge The Guardian.

Men tross optimismen er det sannsynligvis likevel et stykke igjen før dette vil kunne brukes kommersielt.

Ifølge Reuters må forholdet mellom energi som går inn i reaksjonen for å få ut energi, være omtrent 100 ganger større for å lage en prosess som produserer kommersielle mengder elektrisitet.

KLIMA: Under FNs klimapanel administrerende direktør for FNs miljøprogram, Inger Andersen der hun talte om første del av klimarapporten som ble lagt frem. Video: AP / Dagbladet Vis mer

- Symbolsk betydning

Den svenske professoren Per Brunsell, ved den Kungliga Tekniska högskolans avdeling for fusjonsplasmafysikk i Stockholm, kaller resultatene «en milepæl» for forskningen på fusjonsenergi.

- Det har en stor symbolsk betydning å få ut mer energi enn man legger inn. De har hatt gradvis framgang hele tida, sier han til Aftonbladet.

Likevel tror det vil ta langt tid før det vil være i drift og spår at det vil ta minst 30 år.

- Det krever en eller to generasjoner testanlegg med lang byggetid, sier han og legger ved at han tviler på at det amerikanske laboratoriet kan klarer å få til den effekten som kreves.

- Jeg har vanskelig for å tro at de klarer det, men jeg er ikke like kjent med forskningen deres.

Kunngjøringen til USAs energiminister Jennifer Granholm om det vitenskapelige gjennombruddet er ventet rundt klokka 16:00 norsk tid tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer