Varsler stortingsforslag mot bevæpnet politi

Vil overkjøre regjeringen.

BEVÆPNET: Politiet var bevæpnet under det økte beredskapen i sommer. Arkivfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEVÆPNET: Politiet var bevæpnet under det økte beredskapen i sommer. Arkivfoto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anders Anundsen (Frp) kan vente hard motstand fra Stortinget mot forslaget om å åpne for daglig væpnet politi.

Arbeidet med ny våpeninstruks for politiet er på høring, og der åpnes det for at politiet i enkelte distrikter av landet skal kunne innføre generell bevæpning til hverdags, skriver Vårt Land. Men både SV, KrF og Venstre varsler kraftig motstand mot forslaget. Selv om de endrede reglene bare er en forskriftsendring og derfor ikke behøver noen stortingsbehandling, vil kritikerne ta saken opp.

- Dette er et uaktuelt forslag som Anundsen bare kan skrinlegge. Det er en radikal endring av politiets framtoning som bare Høyre og Frp ønsker. De har ikke flertall i Stortinget, sier justispolitisk talsmann i KrF, Kjell Inge Ropstad.

Iselin Nybø i Venstre gir samme advarsel:

- Jeg har gitt Anundsen beskjed at om det åpnes for bevæpning i politiet, så vil vi jobbe fram et stortingsforslag mot dette, sier hun.

Arbeiderpartiet har programfestet at de er imot generell bevæpning, og selv innad i Frp er forslaget omdiskutert.

I utkastet til forslag vil justismyndighetene overlate styringen med bevæpning til Politidirektoratet (POD), også spørsmålet om generell bevæpning i enkelte politidistrikt. Forslaget innfrir kravet fra Politiets Fellesforbund fra 2012, med unntak av at det der ble bedt om generell bevæpning for hele landet.

(NTB)