Nord-Korea

Varsler straff: - Hvert eneste riskorn

Meldingene om sult og matmangel blir stadig flere. Nå varsler Kim Jong-un strenge straffer.

BEKYMRET: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, skal være svært bekymret over matmangelen i landet. Foto: AP / NTB
BEKYMRET: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, skal være svært bekymret over matmangelen i landet. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

- Problemer med foreldreløse barn på gata som dør av sult, kommer nå stadig vekk. De fattigste i Nord-Korea lider mer og mer etter hvert som matmangelen forverrer seg mer enn ventet, sier redaktør i Daily NK, Lee Sang Yong, til BBC.

Situasjonen nærmer seg bristepunktet, og allerede sprer frykten om en hungersnød lik den på 90-tallet seg, da flere hundretusener døde av matmangel. Slektninger i Sør-Korea har allerede fått meldinger fra nord om at deres familiemedlemmer går sultne og ikke har mat.

Verst er det for de laveste klassene i samfunnet. Med stengte grenser siden januar i fjor, på grunn av corona, er det vanskelig å få selv informasjon om situasjonen ut av landet.

Men bildet som tegner seg av matmangelen i landet, er prekært. Nå varsles det om innføring av strenge straffer for å hindre at situasjonen kommer helt ut av kontroll.

En ny plan

Mangel på mat er ikke nytt i Nord-Korea, men pandemien har ført til en verre tilstand enn man har sett på lang tid. Nå varsler landets øverste leder, Kim Jong-un, innføring av harde straffer i et forsøk på å bøte på situasjonen.

I tillegg til stengte grenser på grunn av corona, ble fjorårets avlinger delvis ødelagt av tyfoner. Årets avlinger anses derfor som så verdifulle og viktige for landets befolkning, at lederen har gått ut og sagt at hvert eneste riskorn i landet skal sikres.

- Det har blitt utarbeidet en plan for å sikre minst mulig tap underveis i høstingen. Blant annet innføres svært strenge straffer for dem som blir tatt i å lure unna ris. Det skaper en fryktkultur, sier Lee til BBC.

Samtidig oppfordres alle til å delta i innhøstingen. Titusenvis av mennesker, blant annet fra forsvaret, har blitt sendt ut på rismarkene for å bistå.

OPPSIKTSVEKKENDE: Nye spekulasjoner har kommet om Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Video: KCTV. FOTO: KCTV/NK News Vis mer

Svært sårbart

Og ressursene trengs for å sikre en rask prosess. Mangelen på moderne maskiner og utstyr, gjør både dyrking og høsting ineffektivt. I tillegg er landet et av de mest sårbare med tanke på klimaendringer, som setter de høyst begrensede dyrkbare områdene under hardt press.

Allerede i begynnelsen av oktober oppfordret Kim Jong-un myndighetene i Nord-Korea til å overvinne den «dystre situasjonen» som landet står overfor. Han anmodet samtidig om at det må gjøre en bedre innsats for å forbedre mat- og levekårene for befolkningen i Nord-Korea, ifølge AP News.

SATELITT-BILDER: Nye satellittbilder skal vise at Kims 250 meter lange luksustog står ved togstasjonen i byen Wonsan. Video: AP DV via NTB Vis mer

En gjenåpning av grensa mot Kina, gir imidlertid håp om en noe mindre dyster vinter enn det som foreløpig forespeiles. Det gjør også meldinger om at Russland og Kina vil be FNs sikkerhetsråd om å droppe sanksjoner mot Nord-Korea.

De to landene vil «bedre livskvaliteten til befolkningen i Nord-Korea» ved å fjerne sanksjoner på landbruksprodukter, sjømat, tekstiler og oljeprodukter, heter det i utkastet, som også tar til orde for å skrote et forbud mot at nordkoreanere får jobbe utenlands.

Det er imidlertid liten sjanse for at Sikkerhetsrådet godkjenner utkastet, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer