Varsler strøm av justismord-saker

Det er ventet en strøm av begjæringer om gjenopptakelse når en ny kommisjon trer i funksjon i 2003.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den fem personer sterke kommisjonen skal avgjøre om straffesaker skal gjeopptas.

En rekke forsvarsadvokater sier til Dagbladet at de nå råder sine klienter som hevder de er uskyldig dømt, til å vente med å forsøke å få sine saker gjenopptatt til kommisjonen har erstattet domstolene i slik saker.

I dag er det opp til domstolene om en sak kan gjenopptas.

- Vi regner med at det blir enklere å få en sak tatt opp på nytt når vi nå får en egen kommisjon til å behandle disse sakene, sier flere forsvarere.

Tre jurister

Kommisjonen skal bestå av en leder og nestleder, begge jurister. Også et av de tre andre faste medlemmene skal være jurist. Dette betyr at to kommisjonsmedlemmer ikke har juridisk embetseksamen, et såkalt legmannselement.

Det innebærer noe helt nytt i norsk straffeprosess relatert til gjenopptakelse av straffesaker. Slike saker har alltid vært forbeholdt jurister.

Også tre varapersoner som trer inn etter behov skal tilknyttes kommisjonen. Sakene skal i utgangspunktet avgjøres ved alminnelig flertall.

Spente forsvarere

Etter det Dagbladet får opplyst knytter det seg i forsvarerkretser stor spenning til hvilke medlemmer kommisjonen får.

Sier kommisjonen ja til gjenopptakelse, skal saken opp til fullstendig ny behandling i rettssystemet på tradisjonell måte.

Saken skal ikke tilbake til den domstolen hvor vedkommende ble dømt, men til en sideordnet domstol.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer