Varsler strømaksjon under elitetreff

Det rasende Facebook-opprøret mot strømpriser har planene klare når politikere og elite samles i Arendal.

GULE GENSERE: Strømaktivistene vil være synlige under årets partilederdebatt i Arendal. Her fra i fjor, da NRKs Fredrik Solvang utfordret Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) til stein, saks, papir-duell. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GULE GENSERE: Strømaktivistene vil være synlige under årets partilederdebatt i Arendal. Her fra i fjor, da NRKs Fredrik Solvang utfordret Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) til stein, saks, papir-duell. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mens strømprisene fortsetter å være rekordhøye i Sør-Norge, planlegges nye protestaksjoner i den store Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm».

Én av dem er en såkalt strømaksjon som skal finne sted på Arendalsuka. Det årlige treffet for politikere og næringsliv arrangeres neste uke.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere advart om disse Facebook-gruppene mot strømpriser og bedt folk varsle om de ser tegn til radikalisering og voldsoppfordringer.

I gruppene er det mye fortvilelse over de store strømutgiftene, og beskyldningene om at politikerne er landsforrædere sitter løst.

Gule gensere

I gruppa med over 600 000 medlemmer oppfordres folk til å bli med til Arendal.

«Jan Eivind og gjengen har jobbet dag og natt i flere dager med klargjøring av strømaksjonen under Arendalsuka» skriver gruppeleder Olav Sylte i et innlegg i gruppa mandag.

Han lover også en annen strømprisdemonstrasjon snart, hvis det får nok oppslutning.

RASERI: Dette er noen av kommentarene som fins i Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm». Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
RASERI: Dette er noen av kommentarene som fins i Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm». Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Arendalsuka har 1000 arrangementer og flere hundre stands, og aksjonistene planlegger å ha egne appeller og stands.

Aksjonistene vil også være synlige under den direktesendte partilederdebatten i Arendal og vise at de er engasjerte.

«Vi har en strømsak å vinne», skriver arrangøren Jan Eivind Braaten i gruppa.

De har samlet inn over 90 000 kroner til aksjonen og trykket opp banner og signalgule gensere. De oppfordrer medlemmene til å komme med forslag til «stunts».

Advarer mot protesttog

- Som alle andre politiske aktører ønsker vi å stille opp der ting skjer, sier initiativtaker Jan Eivind Braaten til Dagbladet.

STRØMAKTIVIST: Jan Eivind Braaten står bak aksjonen som skal finne sted i Arendalsuka. Foto: Privat
STRØMAKTIVIST: Jan Eivind Braaten står bak aksjonen som skal finne sted i Arendalsuka. Foto: Privat Vis mer

- Er det en fare for at dette kan eskalere?

- Jeg har selv gått ut i interngruppa på Facebook og sagt at jeg er imot protesttog, du tiltrekker deg fort folk du ikke ønsker å ha der som ønsker å lage bråk, sier Braaten.

Gruppa sier de samarbeider med Arendalsuka.

- Når vi er i søkelyset hos PST, vil vi ikke ha noe på oss. Vi forholder oss til det arrangøren har sagt til punkt og prikke, sier Braaten.

Selv er han fra Gjerstad i Agder, der han særlig merker strømprisene som varig ufør med egen bedrift. Han jobber mye for å få økonomien til å gå rundt og mener både regjeringen og opposisjonen gjør for lite.

- På begge sider sitter de og venter. Det er veldig frustrerende, sier han.

PST advarte

PST skriver i sin trusselvurdering for 2022 at de ser økt aktivitet fra personer med antistatlige holdninger, men at sannsynligheten for vold er liten.

Kriser i samfunnet kan likevel gi flere sabotasjehandlinger og demonstrasjoner med spontan voldsbruk, advarer PST i rapporten.

PST oppfordrer fortsatt til å varsle om radikalisering rundt misnøyen ved strømpriser. Vurderingene er de samme, men de overlater Arendalsuka til politiet.

PÅ VAKT: PSTs seniorrådgiver Martin Bernsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ VAKT: PSTs seniorrådgiver Martin Bernsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Politiske demonstrasjoner om økte strømpriser er fullstendig lovlig. Vårt fokus er på de som oppfordrer til vold, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST til Dagbladet.

Har utestengt flere

Arendalsuka er åpen for de fleste som vil ha stands eller arrangementer, men forbyr det de kaller antidemokratiske eller rasistiske aktører.

De har tidligere utestengt grupperinger som Stopp islamiseringen av Norge (Sian), det marginale politiske partiet Alliansen og den nazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen».

Arendalsuka ble kontaktet i forrige uke av Facebook-gruppa for å høre hvordan de kunne delta.

- Standsplassene er fullbooket, men vi oppfordret dem til å ta kontakt med ulike arrangementssteder for å finne et lokale der de kan debattere det de oppfatter er en utfordring i samfunnet, sier Tone Skindlo Taraldsen i Arendalsukas prosjektledelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer