PÅ VEI: Lokalt kraftige nedbør vil treffe sørlige og østlige deler av Norge fredag og lørdag. Illustrasjonsfoto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
PÅ VEI: Lokalt kraftige nedbør vil treffe sørlige og østlige deler av Norge fredag og lørdag. Illustrasjonsfoto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpixVis mer

Været

Varsler styrtregn i helga: - Fare for oversvømmelser og skred

Det går fort over, men regnet som kommer til Sør- og Østlandet i helga kan gi problemer flere steder.

Høstens første uke har så langt vært preget av oppholdsvær på Sør- og Østlandet. Fredag ettermiddag og lørdag blir det imidlertid et svært så fuktig avbrekk for flere av fylkene i de to landsdelene.

Enkelte steder kan det komme inntil 70 millimeter nedbør i løpet av tolv timer fredag til lørdag, melder NTB torsdag formiddag.

Meteorologisk institutt har oppgradert sitt farevarsel om kraftige regnbyger i store deler av Sør-Norge fra fredag formiddag til lørdag ettermiddag.

Lokalt kan det enkelte steder komme 30–40 millimeter nedbør i løpet av tre timer og 50–70 millimeter i løpet av tolv timer.

- Fremdeles er det uvisst nøyaktig hvor dette vil slå til, men at noe vil skje, det er svært sannsynlig. Med slike nedbørsmengder får man fort problemer. Vi har foreløpig satt gult farenivå, og det betyr blant annet fare for overvann i tettbygde områder, oversvømmelser og jordskred der regnbygene treffer, sa vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Espen Biseth Granan til Dagbladet onsdag.

Pass på kjelleren

Regnet kommer først i Agder-fylkene fra fredag formiddag, mens Rogaland kan vente byger fra fredag ettermiddag og kveld.

Fredag ettermiddag vil nedbøren passerer sørfra før den beveger seg videre motnord-øst.

Fra fredag kveld er det varslet kraftige regnbyger i Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud. I disse områdene vil bygene avta lørdag formiddag.

Styrtregnet fører til fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer og jord- og flomskred.

- Det er et lavtrykk som legger seg i Nordsjøen og drar opp ustabil luft som så kommer videre mot Sør-Norge. Det er vanskelig å se hvor lang tid nedbøren vil bli liggende på samme sted, sier Granan.

Ved slike nedbørsmengder vil det ifølge meteorologen bli behov for forebyggende tiltak. Han oppfordrer folk med kjeller om å sikre seg mot at vannet har mulighet til å komme inn. I tillegg er det lurt å sjekke at stikkrenner er åpne.

Hold avløpsveier åpne

Vakthavende ved NVEs flomvarsel, Péter Borsányi, sier til Dagbladet at de har tett dialog med Meteorologisk institutt om nedbøren som er på vei. Foreløpig er det ikke veldig stor fare for flom.

- Men det er fare for overvann i tettbebygde områder. Bekker kan flomme over og skape problemer. Det er også veldig usikkert hvor dette vil slå til, sier Borsányi som har noen råd til de som vil forberede seg på styrtregnet.

- Sørg for at avløpsveier ikker er tettet igjen av løv eller lignende. Det viktigste er rett og slett å sørge for at vannet finner avløp så fort som mulig, sier Borsányi.