Været

Varsler styrtregn

Mandag ettermiddag og kveld ventes det kraftige regn- og tordenbyger på Østlandet, i Telemark og Aust-Agder.

UVÆR: Det er meldt skybrudd, lyn og torden mandag kveld. Her slår lynet ned akkurat nå. Kilde: lyn.met.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for styrtregn.

- Mandag ettermiddag og kveld kan det komme 25-30 millimeter regn i løpet av 2-3 timer, skriver Meteorologene på Twitter.

Det blir ifølge instituttet store variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endre seg raskt.

Verst i Akershus og Oslo

Det er vanskelig å si hvor det blir verst, sier meteorolog Iselin Skjervagen til Dagbladet.

- Styrtregn er kraftig regn med kort varighet, som vi også kaller bygevær. Med bygevær kan det være ganske tørt ett sted, men hølje ned like i nærheten. Derfor er det vanskelig å si akkurat hvor det treffer, fordi det er så lokalt. Det ser ut som det blir litt verre i Akershus og Oslo-området.

Konsekvenser av styrtregnet kan være fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer, ifølge farevarselet.

Det er også fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp, i tillegg til lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

Når det kommer til de varslede tordenbygene, er det også vanskelig å forutsi hvor mye torden det kan bli.

- Det er ikke så lett å si. Men det blir nok ikke så veldig voldsomt, forsikrer Skjervagen.

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer

Regn nordover også

Også nordover blir det regn i løpet av mandagen.

- Det ser ut som det kan komme noe nedbør i Nordland på nå dagen. Så ser det ut som det kan bli bedre utover ettermiddagen. Det beveger seg nordover, og vil sveipe over Tromsø og Troms generelt. Seint i kveld er nedbørsfeltet oppe i Finnmark, sier Skjervagen.

Det er ikke snakk om mye regn, forteller meteorologen.

- Det kan godt hende det bare varer i en time eller to.

Til tross for regnet, er det fortsatt varmt mange stedet i landet.

I Oslo er det litt varmere enn 20 grader, og det samme gjelder for Kristiansand. Finnmark kan få opp mot 17 grader i dag, mens det kan bli opp mot 20 grader enkelte steder i Troms, forteller meteorologen.

Nedbør langs kysten

Utover uka blir det også regn flere steder.

- I løpet av tirsdag morgen kan det nok være litt nedbør i Innlandet. Det ser ut til å være litt av og på i løpet av tirsdagen og onsdagen, sier Skjervagen.

- Det kan også kanskje stryke borti noen deler i Akershus, men jeg tror det mest sannsynlig blir fint vær, bortsett fra regnet i Innlandet, fortsetter hun.

Ellers blir det fint de fleste steder. Fram til torsdag.

- Da kommer det inn noe nedbør. Det kommer til å treffe på Vestlandet og hele kysten opp til Nord-Norge. I løpet av torsdagen vil det gå lenger inn enn bare kysten, sier hun.

27-28 grader i Oslo

Samtidig vil østlige deler av Norge, til og med Sørlandet, få ganske fint vær.

- Mens veldig store deler av Norge fra torsdag og utover vil få nedbør, er Østlandet, Innlandet og Sørlandet litt skjermet, sier Skjervagen.

Her kan man vente seg en blanding av sol og skyer.

- Det blir ikke de verste temperaturene. I Bergen og Stavanger vil det ligge på rundt 20, mens i Oslo blir det en del varmere. Oslo kan få opp mot 27-28 grader i løpet av torsdagen. Kristiansand vil ligge på rundt 20 grader utover uka, mens det blir litt kaldere i Troms, Nordland og Finnmark.

På Vestlandet ser regnet ut til å lette først på søndagen.

- Men Trøndelag og oppover vil fortsatt få nedbør. Det ser ut som det blir litt grått.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer