VIL STEMME MOT REGJERINGEN: Nestleder i helsekomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp), varslet at hun vil stemme imot regjeringens foreslått endring av bioteknologiloven. Foto: Bjørn S. Kristiansen / Dagbladet
VIL STEMME MOT REGJERINGEN: Nestleder i helsekomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp), varslet at hun vil stemme imot regjeringens foreslått endring av bioteknologiloven. Foto: Bjørn S. Kristiansen / DagbladetVis mer

Varsler surrogati-opprør

En rekke Senterparti-topper kommer til å stemme mot regjeringens foreslåtte endring av bioteknologiloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOEN (Dagbladet): For første gang konkretiserer Senterpartiet sin motstand mot en liberalisering av bioteknologiloven: I spørsmålene om eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, donasjon av overtallige befruktede egg og tidlig ultralyd, sier Ap og SV ja.

Samtlige forslag stritter Sp imot. Motstanden gjenspeiles i forslaget til nytt partiprogram, som skal vedtas av landsmøtet nå i helga.

- Om vi blir beskyldt for å vingle i verdispørsmål, er vi solgt. I verdispørsmål kan vi ikke inngå kompromiss, sier Kjersti Toppe til Dagbladet.

Stemmer mot regjeringen Tilbake i 2011 vedtok partiets landsstyre et krav til sin egen regjering: Skal bioteknologiloven endres, skal det skje i form av en helhetlig stortingsmelding, ikke stykkevis og delt. Det har regjeringskollegene i Ap ignorert.

Det har fått flere i Sp til å reagere. For mens en evaluering av loven er ventet til våren, kom likevel helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) fredag før påske med en proposisjon om endring av straffebestemmelsen i loven. Motstanderne mener det er en liberalisering. Surrogati er ikke tillatt i Norge, men med lovendringen gjøres det klart at privatpersoner ikke kan straffes om de tilrettelegger for surrogati som blir utført i utlandet.

En rekke sentrale senterpartitopper kommer derfor til å stemme mot egen regjering når saken kommer opp i Stortinget. Nestleder i helsekomiteen, Kjersti Toppe, og Jenny Klinge bekrefter overfor Dagbladet at de sier nei. Etter det Dagbladet forstår, kommer også Per Olaf Lundeteigen og Erling Sande til å gjøre det samme.

Lover bråk I helga kommer Toppe til å gå på talerstolen og advare Ap mot å overkjøre regjeringskollegaen.

- Det er ulogisk og helt uforståelig at man endrer på straffebestemmelsen før stortingsmeldingen som evaluerer loven kommer. Jeg mener det er uheldig, sier hun til Dagbladet.

Hun varsler bråk også dersom Ap bruker den kommende evalueringen til å presse gjennom en ytterligere  liberalisering av loven.

- Selv om Ap er et stort parti, kan de ikke overkjøre oss på et slik politikkfelt. Da blir vi marginalisert, sier hun.

Etter det Dagbladet erfarer, er deler av partiledelsen langt på vei enig.

- Det er ikke slik at om vi få en milliard ekstra til vei, så gir vi opp eggdonasjon, sier en sentralt plassert Sp-kilde til Dagbladet.