Varsler svært kraftige byger i morgen - fare for lokale oversvømmelser

I morgen tidlig kan det være lurt å ta på alt du har av regntøy om du skal ut. Meteorologisk institutt advarer om svært mye regn på få timer.

ÅPNER SEG: Onsdag kveld åpnet himmelen seg over Oslo. Vis mer Vis mer

Samtidig som morgentrafikken smått starter i morgen tidlig, noen tar beina fatt mot jobb eller kollektivtilbudet, mens andre henter fram sykkelen, er det ventet svært store nedbørsmengder på Østlandet.

- Det er særlig Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold som er utsatt, forteller statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt.

nettsidene til Yr advares det om at det kan komme opp mot 15.5 – 38.2 millimeter regn fra klokka 06.00 til 12.00.

LYN OG TORDEN:Ifølge Meteorologisk institutt var det over 18.000 lyn over Østlandet natt til 29. august. Vis mer

- Verst blir det nok fra klokka 07 - 11, utdyper Moxnes.

Fare for flom

Meteorologisk Institutt har ikke sendt ut farevarsel i forbindelse med den ventede nedbøren, men vurderer dette fortløpende, ifølge meteorologen.

- Det er ventet en del nedbør på relativt kort tid, og det vil bli vått, sier hun.

NVE har imidlertid utstedt gult farevarsel for flom på store deler av Østlandet. Farevarselet vil gjelde fra tirsdag morgen.

- Det er allerede stor vannføring i mange elver og høy vannmetning i bakken. (...) I områdene som får mest nedbør ventes flomvannføring på gult nivå, heter det i farevarselet.

- Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner, heter det videre.

Nedbørsfronten er en varmfront som kommer fra Sverige, og allerede i natt vil man kunne merke en del spredt nedbør i landsdelene som rammes.

- Så kommer de større regnbygene i morgentimene. Det er fortsatt noe usikkerhet knyttet til hvor det vil treffe og hvor mye, og det kan også komme lyn og torden, sier statsmeteorolog Moxnes.

LYNNEDSLAG: Da Dagbladets Ola Magnussen Rydje filmet uværet fra leiligheten fikk han seg en skikkelig støkk. Video: Ola Magnussen Rydje. Reporter: Ola Magnussen Rydje / Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

- Unngå underganger

- Hvilke konsekvenser kan dette få?

- Det er ganske vått flere steder allerede, så det vil være en fare for lokale oversvømmelser. Bakken er ikke så mottakelig for så mye mer vann nå. Et tips er å unngå underganger der det kan oppstå oversvømmelser, og sørge for at sluk ikke er tette, sier meteorologen.

Hun forteller at prognosene viser at det kan komme opptil 20 millimeter på en time enkelte steder - og på det verste opp mot 40 millimeter på tre timer, på de områdene som rammes hardest.

- Hva kaller dere dette værfenomenet?

- Vi kaller det lokale kraftige regnbyger.

Dorian-rester treffer vest

Utover formiddagen i morgen vil regnet avta, og utover dagen er det ventet sol.

I Nord-Norge er det lite som skiller seg ut værmessig de neste dagene, men Vestlandet vil trolig merke restene av orkanen Dorian onsdag denne uka.

- Onsdag kommer restene av Dorian inn mot vest. Den vil være svært svekket, men det blir vått, sier Moxnes.