Varsler tøffere håndheving av likestillingslovbrudd

Frp-statsråd Solveig Horne vil ikke lenger fjerne likestillingsombudet.

USAKLIG OPPSIGELSE: Barne-, likestillings- og integreringsminister Solveig Horne vil bruke lovverket til å gi oppreisning til gravide som utsettes for usaklig oppsigelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
USAKLIG OPPSIGELSE: Barne-, likestillings- og integreringsminister Solveig Horne vil bruke lovverket til å gi oppreisning til gravide som utsettes for usaklig oppsigelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Venstresida i norsk politikk har alt for lenge fått definere hva som er likestilling. For meg er det likeverd og likebehandling.

Problemet i dag er at vi ikke har et håndhevingsapparat for likestillings- og diskrimineringslovene våre, sier barne-, likestillings- og integreringsminister Solveig Horne.

- Vi har et likestillingsombud du kan klage til, men det får jo ingen konsekvenser hvis du blir felt i likestillingsnemnda, sier hun.

Legge ned? Fremskrittspartiet skriver dette om likestilling på sin hjemmeside under fanen «Frp fra A til Å»:

«Alle mennesker er likeverdige. Forholdet mellom kjønn, grupperinger og enkeltmennesker bør derfor i arbeidsliv, fritid og privatliv tilpasse seg naturlig uten innblanding fra offentlige organer. Likestillingsloven og ordningen med likestillingsombud bør derfor oppheves.»

Til Dagbladet slår Solveig Horne fast etter sine første 100 dager i regjering:
- Jeg har ingen planer om å legge ned likestillingsombudet. Vi skal styrke likestillingen og skape et bedre diskrimineringsvern for alle. Regjeringen vil fremme forslag om en universell likestillings- og antidiskrimineringslov.

Horne mener det nytter lite med fine lover hvis man ikke har et ris bak speilet.

- Derfor er etablering av et håndhevingsapparat noe jeg vil se på når vi nå skal utarbeide et felles lovverk for diskriminering og likestilling, sier hun.

Gravid oppsagt - Et paradoks at Frp ønsker å fjerne likestillingsombudet mens du som Frp-statsråd vil gi det mer makt?

- Nei, jeg sa ikke at likestillingsombudet skal bli sterkere. Det er ikke sikkert. Kanskje vi skal få ei sterkere likestillingsnemnd eller et sterkere rettsapparat. Det handler om å finne en måte å håndheve brudd på diskriminerings- og likestillingsloven.

Sett at du har ei ung jente som blir oppsagt på jobben fordi hun er gravid. Så går hun til likestillingsombudet og klager det inn for nemnda, som slår fast at hun er blitt utsatt for diskriminering. Men der stopper saken.

For hvis jenta skal få oppreisning, må hun gå til et privat søksmål. Det har kanskje ikke ei ung jente, som har mistet jobben sin urettmessig, råd til. Derfor mener jeg: Skal vi ha et skikkelig lovverk, må vi også være så tøffe at vi styrker håndhevingsapparatet, sier Solveig Horne.

Selvforsørget - Som kan innebære at likestillingsombudet eller likestillingsnemnda gis myndighet til å håndheve lovbrudd?

- Jeg har ikke på noen måte konkludert, bortsett fra at jeg er overbevist om at det er viktig å innføre et system som håndhever lovene bedre enn i dag.

I familievoldssaker er det etablert et godt system med offentlig påtale. Kanskje vi kan få til noe liknende ved diskriminerings- og likestillingslovbrudd.

Vi er kommet langt når det gjelder likestilling i Norge. Når det gjelder integrering, ligger det mye god likestillingspolitikk i få minoritetskvinner ut i arbeid. Det er viktig for kvinner i dag å være selvforsørget, sier Frp-statsråden.

Ingen mørkekvinne Solveig Horne ler når hun kommenterer rabalderet som oppsto da hun ble konfrontert med fortidas uttalelser i forbindelse med statsrådsutnevnelsen.

- I begynnelsen brukte jeg mye tid på å svare på gamle påstander i stedet for å fokusere på politikk. Nå har jeg stilt opp i så mange portrettintervjuer at folk bør se at jeg ikke er en sånn mørkekvinne.

Såret Horne - Angrer du på noen av dine tidligere utsagn?

- Jeg har bestemt meg for at jeg ikke kan begynne å si at jeg angrer, verken på det ene og det andre. Det gjør jeg bare ikke. Jeg har vært en klar og tydelig opposisjonspolitiker i åtte år. Spissformuleringene mine skal jeg stå for. Men det såret meg at det ble framstilt som om jeg mente at jentene var årsak til voldtekt. Det har aldri vært min intensjon. Overgriperen har det hele og fulle ansvar.

Men jeg har ikke angret på noe. Husk at jeg ikke har gjort dette før, vært statsråd. Det er utrolig spennende, travelt og vanvittig lærerikt. Jeg opplever at folk lytter til det jeg sier når jeg er ute og møter organisasjoner og mennesker, sier Solveig Horne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer