Varsler tøffere krav til handelspartnere

Giske vil ha juridisk bindende krav til arbeidsforhold.

NY HANDELSAVTALE: Næringsminister Trond Giske er på plass i Kuala Lumpur i dag. Han håper å starte arbeidet mot en ny handelsavtale med Malaysia. Han vil være i landet sammen med kronsprinsparet fram til onsdag. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
NY HANDELSAVTALE: Næringsminister Trond Giske er på plass i Kuala Lumpur i dag. Han håper å starte arbeidet mot en ny handelsavtale med Malaysia. Han vil være i landet sammen med kronsprinsparet fram til onsdag. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| KUALA LUMPUR (Dagbladet): Nærings- og handelsminister Trond Giske varsler tøffere krav til land som vil inngå handelsavtaler med Norge.

Statsråden avsluttet i går sitt opphold i Singapore, og vil fram til onsdag følge med kronprinsparet og en stor norsk delegasjon på deres tur til Kuala Lumpur. Mer enn 130 representanter for norsk næringsliv er med på turen.

Vil ha avtaleTrond Giske bekrefter overfor Dagbladet at han i løpet av besøket i Malaysia vil gå inn for å starte forhandlinger om en handelsavtale mellom Norge og vertslandet.

I en slik avtale vil han ha nye juridisk bindende krav til arbeidsforhold i det asiatiske landet. - Det vi vil gjøre er å være strengere i framtidige forhandlinger, for å få inn juridisk bindende standarder i de mer konkrete delene av avtalene, sier Trond Giske til Dagbladet.

Han mener Norge må kunne sette hardt mot hardt, og bekrefter at brudd på arbeidsmiljøstandarder vil kunne føre til at avtaler i framtida kan bli avviklet.

- Det er mange måter å ta opp eventuelle brudd på, men i den ytterste konsekvens vil en frihandelsavtale kunne bli sagt opp, sier statsråden.Mot sosial dumpingGiske sier ambisjonen om krav til arbeidsforhold vil gjelde alle nye norske handelsavtaler, men at det i utgangspunktet ikke vil være aktuelt å reforhandle gjeldende avtaler for å få på plass slike krav. Giske sier kravene vil beskytte både arbeidere i samarbeidslandene og norske bedrifter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer