NY HANDELSAVTALE: Næringsminister Trond Giske er på plass i Kuala Lumpur i dag. Han håper å starte arbeidet mot en ny handelsavtale med Malaysia. Han vil være i landet sammen med kronsprinsparet fram til onsdag. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
NY HANDELSAVTALE: Næringsminister Trond Giske er på plass i Kuala Lumpur i dag. Han håper å starte arbeidet mot en ny handelsavtale med Malaysia. Han vil være i landet sammen med kronsprinsparet fram til onsdag. Foto:Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

Varsler tøffere krav til handelspartnere

Giske vil ha juridisk bindende krav til arbeidsforhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KUALA LUMPUR (Dagbladet): Nærings- og handelsminister Trond Giske varsler tøffere krav til land som vil inngå handelsavtaler med Norge.

Statsråden avsluttet i går sitt opphold i Singapore, og vil fram til onsdag følge med kronprinsparet og en stor norsk delegasjon på deres tur til Kuala Lumpur. Mer enn 130 representanter for norsk næringsliv er med på turen.

Vil ha avtaleTrond Giske bekrefter overfor Dagbladet at han i løpet av besøket i Malaysia vil gå inn for å starte forhandlinger om en handelsavtale mellom Norge og vertslandet.

I en slik avtale vil han ha nye juridisk bindende krav til arbeidsforhold i det asiatiske landet.

- Det vi vil gjøre er å være strengere i framtidige forhandlinger, for å få inn juridisk bindende standarder i de mer konkrete delene av avtalene, sier Trond Giske til Dagbladet.

Han mener Norge må kunne sette hardt mot hardt, og bekrefter at brudd på arbeidsmiljøstandarder vil kunne føre til at avtaler i framtida kan bli avviklet.

- Det er mange måter å ta opp eventuelle brudd på, men i den ytterste konsekvens vil en frihandelsavtale kunne bli sagt opp, sier statsråden.

Mot sosial dumpingGiske sier ambisjonen om krav til arbeidsforhold vil gjelde alle nye norske handelsavtaler, men at det i utgangspunktet ikke vil være aktuelt å reforhandle gjeldende avtaler for å få på plass slike krav. Giske sier kravene vil beskytte både arbeidere i samarbeidslandene og norske bedrifter.

- Vi er både opptatt av å sikre gode arbeidsrettigheter og å sikre at sosial dumping ikke rammer norske bedrifter, sier Giske.

Sammen med kronprinsparet skal Giske møte både Kongen og statsministeren i Malaysia. De skal også møte ledelsen i det malaysiske oljeselskapet Petronas og besøke de norske bedriftene Jotun og Aker Solutions, som har avdelinger i Kuala Lumpur.

Vil ha økningStatsråden håper å øke handelen med Malaysia. I dag eksporterer Norge bare varer for omtrent én milliard kroner i året, men ved å få på plass en handelsavtale, håper departementet å mangedoble dette tallet. Giske viser til at eksporten til Singapore, et land med bare en femtedel av Malaysias innbyggertall, er sju ganger så stor.

Handelen med Singapore er firedoblet siden det kom på plass en handelsavtale. Ifølge Næringsdepartementet tilsvarer eksporten til Singapore mellom fem og ti tusen årsverk i norsk industri.