Varsler tøffere tone

Nato-sjef Jens Stoltenberg forventer at alliansen definerer Russland som en direkte trussel mot sikkerheten i sitt nye strategiske konsept.

SKJERPET ORDLYD: Nato-sjef Jens Stoltenberg varsler kraftig skjerpet ordlyd om Russland i Natos nye strategiske konsept. Foto: Lenin Nolly / NurPhoto / NTB
SKJERPET ORDLYD: Nato-sjef Jens Stoltenberg varsler kraftig skjerpet ordlyd om Russland i Natos nye strategiske konsept. Foto: Lenin Nolly / NurPhoto / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan Nato skal omtale Russland i sitt nye veikart for åra framover, kalt strategisk konsept, er en av sakene som skal opp på toppmøtet i Madrid neste uke.

Stoltenberg forventer at de allierte vil ta en betydelig tøffere tone overfor Russland.

- Jeg forventer at 2022-konseptet vil referere til Russland som den mest signifikante og direkte trusselen mot vår sikkerhet, sa Stoltenberg i et direktesendt intervju med nyhetsnettstedet Politico onsdag ettermiddag.

- KRITISK: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg omtaler situasjonen i Europa og Ukraina som kritisk, og dette er tema for toppmøtet i Madrid 29. og 30. juni. Video: AP Vis mer

Går bort fra «partnerskap»

Arbeidet med å utforme Natos nye veikart har pågått siden september i fjor. Planen er at dokumentet skal vedtas på alliansens toppmøte i Madrid 28.-30. juni.

I det nåværende strategiske konseptet fra 2010 skriver de allierte at de ønsker et «ekte strategisk partnerskap» med Russland.

Siden den gang har Russland okkupert og annektert Krim og gått til angrep på nabolandet Ukraina.

Ifølge Stoltenberg er det ikke lenger mulig for Nato å ha et konstruktivt forhold til Russland, slik alliansen tidligere har jobbet for.

- Russland må endre oppførsel før vi kan gå tilbake til det, sier Stoltenberg.

Omtaler Kina for første gang

For første gang vil også stormakten Kina omtales i Natos strategiske konsept.

I 2010-planen nevnes ikke Kina overhodet. Nå er Kina på alliansens radar på en helt annen måte enn før, også på grunn av landets forhold til Russland.

- Kina utfordrer våre verdier, interesser og sikkerhet, sier Stoltenberg.

Han viser til at Kina har investert tungt i moderne militært utstyr, inkludert kjernefysiske kapabiliteter, og i tillegg kontrollerer kritisk infrastruktur i Europa.

Det er likevel ikke aktuelt for Nato å omtale Kina som en antagonist, understreker han.

INTENST: Dramatiske opptak fra et hjelmkamera viser intense øyeblikk fra en nærkamp i byen Sievjerodonetsk. Video: Twitter/Marine_Ukraine. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Ber allierte stille opp

I samme intervju ber Stoltenberg de allierte forberede seg på å stille opp for Ukraina så lenge krigen varer, selv om det kan koste dem dyrt.

Nato-sjefen tør ikke spå hvor lenge krigen kommer til å vare, men mener det kan være snakk om «dager, uker eller år».

- Jeg innser at det koster for Nato-allierte. Det koster med våpen og det koster politisk, og det er kostnader knyttet til sanksjoner. Men disse kostnadene er mindre enn det ukrainerne betaler for sin frihet, sier Stoltenberg.

Selv omtaler han prosessen med å få 30 allierte til å bli enige som både det beste og verste med jobben som Nato-sjef.

- Det er flott når vi blir enige og kan samarbeide om å forsvare hverandre. Så må jeg innrømme at det av og til er utfordrende å få alle til å bli enige, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer