Varsler tvungen lønnsnemnd i vaskerikonflikten

Helsetilsynet mener at risikoen for at det oppstår fare for liv og helse, er høynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Regjeringen varsler tvungen lønnsnemnd for å løse arbeidskonflikten i vaskeriene og renseriene. Helsetilsynet mener at risikoen for at det oppstår fare for liv og helse, er høynet.

190 ansatte i vaskerier og renserier i Stavanger, Bergen og Trondheim gikk fredag morgen ut i steik etter at det ble brudd i meklingen.

I en pressemelding natt til onsdag opplyser Arbeids- og sosialdepartementet at statsråd Robert Eriksson (Frp) har gitt beskjed til partene i konflikten, NHO-foreningen Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi, om at regjeringen vil foreslå tvungen lønnsnemnd for å løse konflikten.

Partene gjenopptar arbeidet så snart som mulig på oppfordring fra arbeids- og sosialministeren.

- Jeg fikk sent i går kveld melding fra Statens helsetilsyn om at fortsatt streik ville skape en uoversiktlig og uforutsigbar situasjon for helseforetak og sykehjem i Rogaland, Vest-Agder og Nord-Trøndelag. Etter Helsetilsynets vurdering var risikoen for at det kunne oppstå fare for liv og helse, vesentlig forhøyet, sier Eriksson.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen sier at streiken nærmest var dømt til å ende i tvungen lønnsnemnd. Han er tilfreds med at regjeringen nå griper inn.

- Streik er alvor, streik har konsekvenser. Den som går til et slikt skritt, må ansvarliggjøres i forhold til konsekvensene. I vårt forhandlingsutvalg var det følgelig aldri tvil om hva vi skulle mene, sier Lier-Hansen i en pressemelding.

Nestleder i Industri Energi, Sonja Meek, sier at arbeidsgiverne lyktes i den hun mener var en bevisst strategi fra første dag om å sabotere en lovlig lønnskamp.

- At regjeringen velger å gå til det skritt å innføre tvungen lønnsnemd viser hvor viktig denne yrkesgruppen er. Vaskeriansatte fortjener respekt og en mer varig og rettferdig lønn. De fortjener så mye bedre, sier Sonja Meek.