Varsler USA ut av Irak i 2009

Lederen for styrkene i Irak la fram planen for tilbaketrekking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): General George W. Casey Jr. er amerikanernes øverstkommanderende i Irak. I en hemmelig briefing i Pentagon denne uka la han fram sin plan for tilbaketrekking av amerikanske styrker fra landet - i desember 2007 vil det bare være fem eller seks kampbrigader med amerikanske soldater i landet. Per i dag er det 14.

General Casey møtte også president George Bush på fredag og briefet ham om planen.

De første kuttene vil komme allerede i september i år. To brigader skal sendes hjem, og ikke erstattes av nye, skriver New York Times.

En slik brigade som planen omtaler, består av rundt 3500 soldater. I desember i år vil det etter planen bare være 10-12 kampbrigader i Irak.

Trekker seg ut før valget

I dag er det rundt 127.000 amerikanske soldater i Irak. Det er først og fremst kampstyrkene som Casey planlegger å trekke ut av landet. Andre styrker med støttefunksjoner kan bli værende i landet noe lenger for å bistå de irakiske sikkerhetsstyrkene med logistikk, opplæring, etterretning og luftstyrker.

Kritikerne til Bush-administrasjonen mener det er urealistisk å snakke om å trekke USAs soldater ut av Irak, fordi amerikanerne ennå ikke har kontrollen i landet.

Opprørere over hele landet fortsetter med angrep, bomber og kjemper tilbake mot amerikanerne, og mange er redd volden vil øke ytterligere når de irakiske styrkene skal kontrollere landet.

SKAL HJEM TIL USA:  I løpet av få år vil antallet amerikanske kampbrigader bli sterkt redusert. Styrkenes øverstkommanderende varsler at USA vil være ute av Irak i 2009, og bare være igjen med endel støttepersonell til de irakiske styrkene. Foto: Scanpix
SKAL HJEM TIL USA: I løpet av få år vil antallet amerikanske kampbrigader bli sterkt redusert. Styrkenes øverstkommanderende varsler at USA vil være ute av Irak i 2009, og bare være igjen med endel støttepersonell til de irakiske styrkene. Foto: Scanpix Vis mer

Tilbaketrekkingen kan også få store politiske konsekvenser i USA. De første uttrekkingene vil skje før høsten Kongressvalg, og store kutt i styrkene vil skje før presidentvalget i 2008.

Bygge opp irakiske styrker

Casey beskriver USAs rolle i Irak i tre faser: De neste 12 månedene er en periode med stabilisering. I året fra sommeren 2007 til sommeren 2008 er hovedvekten på å bygge opp autoriteten til den irakiske regjeringen. Fram til sommeren 2009 skal den irakiske regjeringen ta over styringen og sikkerheten i landet.

Samtidig vil stadig flere amerikanske baser legges ned. I dag har USA 69 baser i landet. Mot slutten av 2006 vil det være 57 baser, i juni 2007 30 baser og i desember 2007 vil det bare være igjen 11 baser, ifølge planen. Casey redegjør også for hvordan de irakiske styrkene må bygges opp i takt med at amerikanerne forsvinner ut av landet.

Statministeren med forsoningsplan

Den irakiske regjeringen viste i dag at de forbereder seg på en selvstendig framtid. Statsminister Nouri al-Maliki presenterte en 28-punkts plan for å få intern fred og forsoning i landet.

Planen omfatter en tidsplan for når irakiske tropper vil overta ansvaret for sikkerheten i ulike områder av landet, men sier ingenting om når amerikanerne forlater landet.

Forsoningsplanen inkluderer også et amnesty for opposisjonsmedlemmer som ikke har vært involvert i terrorangrep. Men al-Maliki understreket at de som har stått bak militante aksjoner og drap vil bli stilt for retten.

Varsler USA ut av Irak i 2009

- Dette er ikke en belønning til drapsmennene og de kriminelle, eller en anerkjennelse av handlingene deres. Det blir ingen avtale med dem før de står til ansvar i retten, sier statsministeren.

Al-Maliki innrømmer at det er en vanskelig vei framover.

- Vi innrømmer at det er en legion av de som går ondskapens vei. Men til de som vil gjenoppbygge landet vårt tilbyr vi forsoning, sier al-Maliki.

VIKTIGE MENN: General George W. Casey Jr er øverstkommanderende for USAs styrker i Irak, og briefet Pentagon og president George Bush denne uka, om planen for tilbaketrekking av USAs styrker.
MYE URO: Motstanden mot de amerikanske styrkene i Irak er fortsatt stor. I går ble General Mussa Hatam, den lokal lederen for etterretningen, og to av vaktene hans, drept av en bilbombe i Kirkuk, nord i Irak.