Varsler utvidet tiltale mot pågrepet OL-vinner

Vil bli begjært utlevert til Norge etter pågripelsen i Paris i går.

 PÅGREPET I PARIS:  Khalid Skah inviterte norske medier til pressekonferanse i februar 2010 i hjembyen Rabat i Marokko. Der gjorde han norske myndigheter ansvarlig for at hans to barn ble bortført til Norge i 2009. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN/DAGBLADET.
PÅGREPET I PARIS: Khalid Skah inviterte norske medier til pressekonferanse i februar 2010 i hjembyen Rabat i Marokko. Der gjorde han norske myndigheter ansvarlig for at hans to barn ble bortført til Norge i 2009. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tiltalen mot den norsk-marokkanske OL-vinneren Khalid Skah (46) kan bli utvidet, opplyser politiadvokat Trine Krok i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Oslo-politiet starter i formiddag det formelle arbeidet med fransk politi og rettsvesen etter at Skah ble pågrepet på Orly-flyplassen i går etter en etterlysningskjennelse fra Oslo tingrett helt tilbake fra mars 2009.

Skah har dobbelt marokkansk og norsk statsborgerskap, ifølge politiets siktelse fra 2009 for vold og trusler mot sine norske ekskone og deres to felles barn ved flere tilfeller siden 2006.

Også barna har dobbelt statsborgerskap.

- Nå er dette en sak for politiet, og vi har ingen kommentar til pågripelsen, sier advokat Marte Svarstad Brodtkorb, som representerer ekskona og barna, til Dagbladet i formiddag.

Utlevering - Før vi tar fatt på saken i formiddag, er det ingenting som tyder på at han ikke vil bli begjært utlevert til Norge, sier politiadvokat Turid Krok til Dagbladet.

Hun kan foreløpig ikke si hva en utvidelse av tiltalen vil omfatte.

Men det er kjent at OL-vinneren på 10 000 meter i Barcelona i 1992 kom med alvorlige trusler mot daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre og norske myndigheter i forbindelse med at de to barna ble hentet i en aksjon i Marokko i 2009 og forent med sin mor i Norge.

- Støre ødela familien I februar 2010 holdt Khalid Skah en pressekonferanse i Rabat der han ga Støre skylda for å ha ødelagt familien.

I dag skal Khalid Skah avhøres påny av fransk politi og framstilles for fengsling før han eventuelt blir utlevert til Norge.

Hans advokat Brynjar Meling sa til Dagbladet i går kveld at Skah selv ønsker å komme til Norge for å forklare seg om sin fortvilte situasjon. 

Skah fikk norsk statsborgerskap i 1995. Han konkurrerte for BUL da han bodde i Norge og ble dobbelt verdensmester i terrengløp og OL-vinner for Marokko i 1992.

 TILTALE OG UTLEVERING:   Politiadvokat Trine Krok i Oslo politidistrikt startet jobben rettet mot franske myndigheter i dag. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix.
TILTALE OG UTLEVERING: Politiadvokat Trine Krok i Oslo politidistrikt startet jobben rettet mot franske myndigheter i dag. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix. Vis mer

I 2006 flyttet familien fra Norge til Marokko. Paret ble skilt, ekskona dro til Norge og barna ble igjen i Marokko til tross for en dom i Oslo tingrett i desember 2008 som ga henne foreldreansvaret og den daglige omsorgen for de to barna.

Siktelsen mot Skah for vold og trusler mot barna og ekskona er sju år gammel - fra mars 2006.

Siktelsen er tatt ut etter straffelovens paragrafer 216 første ledd, 219 første ledd og 222 første ledd, og har hver for seg strafferamme på inntil seks år.

Ferdigskrevet tiltale - Tiltalen ligger ferdigskrevet, men er ikke formelt oversendt rettsapparatet fordi det ikke har vært mulig å få den forkynt for Skah, opplyser politiadvokat Trine Krok til Dagbladet.

Det er denne tiltalen politiadvokaten nå varsler kan bli utvidet.

- Etter straffelovens paragraf 12 er norske statsborgere rettslig ansvarlig i Norge for forhold begått i utlandet slik siktelsen omfatter, sier politiadvokat Krok.

Her er hele straffeloven.