Varsler våren

Navn: Reidar Webster Alder: 65 Yrke: Riksmeklingsmann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Han har varslet våren i en mannsalder, og er minst like seig som hestehoven. Han har overlevd 23 år med endeløs mekling mellom gjenstridige parter i arbeidslivet, med alt hva det medfører av nattevåk og ørkesløse samtaler. Selv har han ikke kjedet seg et øyeblikk!
  • Og er han ikke vårens vakreste eventyr, er han da kjekk nok, særlig når den rituelle meklingen mellom LO og NHO foregår etter påske, og Webster stiller påskebrun og spenstig foran fjernsynskameraene. Alltid like rolig, og gjerne med den lakoniske kommentaren at «det er tradisjon for dramatikk på oppløpssiden». Denne gang brøt LO fordi de ikke var fornøyde med framdriften, slik Webster uttrykte det. Og den sindige meklingsmannen med de snille øynene har frist til midnatt natt til lørdag. Alt er normalt i kongeriket.
  • Webster hadde egentlig tenkt å pensjonere seg 60 år gammel, for deretter å seile jorda rundt. Men i januar fylte han 65 år. Samtidig gikk han løs på en ny treårsperiode. Og sa i et fødselsdagsintervju med Aftenposten at han rett og slett liker jobben sin. NHO har fått ny toppsjef, og Yngve Hågensen leder sitt siste tariffoppgjør på vegne av LO. I denne fasen ville det kanskje være naturlig å skifte «oppmann», også. Men i virkeligheten er det mer enn noensinne bruk for Websters erfaring og flegma i tider der penger styrer alt. Virkningene av et brudd i lønnsoppgjøret og en påfølgende streik er ikke mindre i dag enn før. Og Webster har halt mange oppgjør i havn.
  • Webster er lidenskapelig friluftsmann. Brettseiler og padler, turgåer til fots og på ski, for den saks skyld. Og altså glad i samba og karneval, noe vi journalister har gjentatt gang på gang i vårt evigvarende behov for å finne mennesket bak meklingsmaska. Selv kjenner Webster i all sin vennlighet seg igjen i de fleste karakteristikkene. Og han har, helt bevisst, åpnet for å eksponere sider av sitt privatliv. For å skape et mest mulig korrekt bilde, som han selv sier det.
  • Reidar Webster er bestefar. Og når barnebarna omtales, forsvinner all nøkternhet og tilvent balanse. Deres sjarm kan han ikke stå for. Dessuten røper hans av og til smilende øyne en utpreget sans for humor. Hvordan skulle han ellers ha overlevd alle de årene med attachékofferter som kommer og går i meklingsmannens lokaler?