KALDT VÆR FRA VEST: Et lavtrykk fra vest vil føre med seg dårlig vær i dag og i morgen, og fra tirsdag vil lavtrykket også ta med seg kjøligere luft fra nord og nordvest. Foto: Meteorologisk institutt
KALDT VÆR FRA VEST: Et lavtrykk fra vest vil føre med seg dårlig vær i dag og i morgen, og fra tirsdag vil lavtrykket også ta med seg kjøligere luft fra nord og nordvest. Foto: Meteorologisk instituttVis mer

Varsler voldsom værendring og kaldere vær i hele Norge

- Langt under det vi forbinder med sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det blir langt kjøligere luft enn det vi forventer av denne årstiden, i hele Norge, og spesielt fra onsdag av, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt.

Han sier hele Norge vil merke at det kommer kjøligere luft fra nord og nordvest til uka, vinder fra Arktis som legger en betydelig demper på det norske sommerværet.

- I lavlandet i Nord-Norge er det mellom 5 og 10 grader på onsdag, mens det i Sør-Norge er nærmere 10 enn 15, sier meteorologen til Dagbladet.

Grunnen er et lavtrykk som kommer inn fra vest.

- Lavtrykket fører til veldig mye dårlig vær i dag og i morgen. Baksiden av lavtrykket treffer på tirsdag og onsdag, og bringer med seg kjølig luft fra nord, sier Fagerlid, som er stasjonert i Bergen.

Kan få snø i fjellet

Den friske lufta kan gi snø i fjellområdene i Sør-Norge.

- Det er ikke utenkelig at det kan begynne å snø i høyfjellet fra tirsdag ettermiddag av, og da kan det komme snø på 1000 til 1200 meter. Også i Nord-Norge kan det komme snø i høyfjellet, kanskje i lavere høyde enn i Sør-Norge, sier meteorologen.

Vi kan i grove trekk gå gjennom hvordan været bli seende ut i din landsdel i første delen av neste uke.

Været i Midt-Norge

Temperaturen begynner å falle i Trøndelag fra tirsdag, opplyser meteorologen.

- I dag er det relativt greie temperaturer nord for Stad og Dovre, opp mot en 15 til 20 grader. Men onsdag får vi en vind fra nordvest og temperaturen vil begynne å falle betraktelig, sier Fagerlid.

- Tirsdag kommer lavtrykket særlig til å prege Midt-Norge og Norvestlandet, og de vil få en voldsom værendring i forhold til det som er i dag, sier Fagerlid.

Været i Nord-Norge

Meteorologen sier Nord-Norge denne uka vil oppleve temperaturer langt under det som er en sommerferie verdig.

- I Nord-Norge er det ventet pålandsvind og en kjørlig værtype fra tirsdag og onsdag. Det vil merkes at vi får temperaturer langt under det vi forbinder med sommer, spesielt på onsdag, sier meteorologen.

Været på Vestlandet

- Er det Vestlandet som får det verste været?

- Det er bare tapere her, og det er vanskelig å utnevne noen vinnere også, sier Fagerlid.

Altså er det ikke noe sommervær i sikte på Vestlandet heller, også her blir været kjøligere.

Det er sendt ut OBS-varsel for Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane mandag og tidlig tirsdag.

- Fra mandag ettermiddag vindkast rundt 25 meter i sekundet fra vestlig retning i Rogaland og Hordaland, skriver Meteorologisk institutt.

Været på Sør- og Østlandet

Hele landet vil rammes av den kjøligere værtypen.

- Det er Sørøstlandet som har størst sjanse til å få de høyeste temperaturene, og her vil også sola gløtte gjennom. Men også Sørøstlandet vil få kjøligere temperaturer, understreker meteorolog Fagerlid.