Varsler voldsomt uvær i dag: - Det kan bli heftig

Når og hvor uværet treffer, er umulig å si. Meteorologene vet bare at det nå er på vei mot landet.

SE TV LIVE: Vi sender live fra uværet som er meldt over flere deler av landet torsdag ettermiddag. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer Vis mer

Send inn dine bilder av uværet til 2400@db.no

Det har vært varslet et kraftig uvær over Sør-Norge i dag, og allerede tidlig på formiddagen dundret tordenværet løs. Før klokka 10 informerte Meteorologisk institutt til NRK at det hadde vært 16 000 lyn de første timene i dag.

Drammenbanen ble en tid stengt for enkelte lokaltog mellom Sandvika og Asker på grunn av signalproblemer etter tordenvær. Ved 12.30-tiden var det åpnet for normal trafikk, men fortsatt forsinkelser, melder NTB.

Lynnedslag førte til strømbrudd i Rogaland, og på Østlandet har tordenvær skapt trøbbel for togtrafikken.

Det har vært to strømbrudd i Ryfylke i Rogaland torsdag formiddag grunnet lynaktivitet. Rundt 1000 kunder på Finnøy og Ombo mistet strømmen i en kort periode, ifølge NRK.

På Sørlandsbanen skapte tordenvær forsinkelser mellom Marnardal og Snartemo.

Torden

- Akkurat nå er tordner det ganske kraftig her i Bergen. For en times tid siden var det veldig kraftig tordenvær over Karmøy og Stord, forteller Olav Krogsæter ved Storm Geo til Dagbladet torsdag formiddag.

Samtidig tordner det også mye i Ryfylke i Rogaland, Vest-Agder, i Kragerø-området, i Drammen og uti Oslofjorden, opplyser han.

Men det kraftigste uværet, det ventes senere i ettermiddag. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om at det fra i ettermiddag vil komme svært store nedbørsmengder på Østlandet.

Torden og styrtregn

- Fra torsdag ettermiddag ventes det lokalt svært kraftige tordenbyger som gir styrtregn Østafjells. Det vil falle over 30 millimeter på tre timer der de kraftigste bygene treffer, skriver instituttet, som også advarer om at et område med kraftige tordenbyger vil bygge seg opp

Denne nedbøren har et skadepotensiale, forteller statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Dersom det kommer mellom 20 og 25 millimeter regn på en time, vil det være mye for lokal drenering å få unna, og det vil kunne bli oversvømmelser, sier han.

Mest utsatt

Smits sier at de forventer at enkelte byger vil kunne bli svært store, og at det er torden i flere av dem.

Det er imidlertid fortsatt vanskelig å si nøyaktig når det braker løs - og hvor, forteller han.

SE TV LIVE: Vi sender live fra Meteorologisk institutt, som har meldt om at det blir uvær over flere deler av landet torsdag ettermiddag. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Det vil være store lokale variasjoner og nøyaktig hvor de kraftigste bygene kommer til å treffe, er svært vanskelig å si på forhånd. Det kan være lurt å følge med på nedbørradaren på Yr.no eller i Yr-app-en, skriver Meteorologisk institutt i sitt farevarsel.

METEOROLOG: Meteorolog John Smits jobber i Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
METEOROLOG: Meteorolog John Smits jobber i Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Det er Østlandet som er mest utsatt, særlig fra Telemark og oppover mot Hedmark, ifølge Smits.

Allerede nå er det i ferd med å danne seg byger flere steder, sier han.

- Kan bli heftig

I går sa Krogsæther ved Storm Geo til TV 2 at de ikke kan utelukke at det lokalt kan oppstå små tornadoer. Ifølge kanalen er det første gang i meteorologens 20-årige karriere at Krogsæther har utstedt tornadovarsel.

Krogsæther holder ved tornadovarselet også i dag. Det er også en liten sjanse for virvelvinder i ettermiddag, alle værforholdene ligger til rette for det, sier meteorologen.

- Det er Telemark og østover som er utsatt for dette. Det er sjeldent man varsler om dette på forhånd, det kan være litt vanskelig å forutse. Men er det en dag det skal skje, så er det i dag.

Smits ved Meteorologisk institutt mener det var nok snakk om tornadovarselet i går.

- I forbindelse med store regnbyger, vil det kunne oppstå kraftige vindkast nær bakken, som kan bli heftig. Vindkastene varer nok ikke så lenge, men kan ha skadepotensiale. Trær kan blåse over ende, og temperaturene kan for eksempel plutselig falle ti grader, sier Smits.

I beredskap

Follo Brannvesen melder at de har besluttet å sette beredskapsstab.

- Det er også satt i gang andre tiltak dersom det skulle bli mange hendelser som følge at det ekstreme været som er varslet», skriver de i en uttalelse.

- Ved behov blir det kalt inn ekstra mannskaper for å bistå vaktlagene som allerede er i beredskap. Det er også satt opp ekstra direktenummer til brannstasjonen som vil være tilgjengelig for å avhjelpe brannvesenets 110-sentral, skriver de videre.

Bygger seg opp nå

Bygene kommer fra Sør-Øst, og danner seg nå på sin vei over fra Sverige og Danmark, forteller statsmeteorologen.

- Akkurat nå ligger det et rett vest for Kristiansand, og det er en del torden i det, sier han i 10.30-tida.

LYN: Dette bildet viser en oversikt over lyn klokka 11 torsdag formiddag. Foto: Meteorologisk institutt.
LYN: Dette bildet viser en oversikt over lyn klokka 11 torsdag formiddag. Foto: Meteorologisk institutt. Vis mer

- Det har også dannet seg byger over Østfold og Vestfold, fortsetter han.

Meteorologisk institutt forventer at uværet vil bygge seg opp utover dagen.

Krogsæther ved Storm Geo forteller at Telemark og sørlige deler av Østlandet er mest utsatt for uværet, som også kan berøre Agder, Rogaland og Hordaland.

- Det er et ganske massivt system som kommer opp fra Europa. Det er ikke en helt vanlig situasjon.